Nu är det snart påsk igen och vi tänkte fortsätta lite på det historiska temat och berätta om påskkärringar, häxor och Blåkulla.

När ni är ute och säljer för att tjäna pengar till er klassresa så kanske ni går och funderar över namnet Blåkulla som ju en av våra blandningar heter. Och varför häxorna reste dit på sina kvastar varje påsk.

Om vi bortser från den traditionella seden med att fira påsken så är påskkärringen en gammal folktro som har att göra med häxor som flyger till Blåkulla någon gång runt skärtorsdagen och återvänder hem igen på påskdagen.

När häxprocesserna var som värst runt 1660- och 1670-talen så trodde man att häxorna åkte till djävulens gästabud (kalas) på en jättefin gård och den kallades ofta för just Blåkulla. Där trodde häxorna att de skulle få riktigt god mat. Men de fick istället äckliga grejer som grodor, ormar och paddor!

Annars så finns inget exakt ställe som man vet är Blåkulla, även om några platser har pekats ut, bland annat ön Blå jungfrun i Kalmarsund och Blå kullen i närheten av Marstrand.

Och om man läser gamla rättegångsprotokoll från häxprocesserna så flyttar sig platsen hela tiden eftersom de som anklagades för att vara häxor erkände detta under tortyr. De var alltså tvungna att hitta på en plats …

Var kommer då idén med påskkärringar ifrån?

De kunde skilja sig ganska mycket från häxorna i folktron. Bland annat trodde man att de hade en kaffepanna, en svart katt och en kvast. Kaffe drack man inte på 1600-talet och det finns inget nämnt om till exempel svarta katter.

Här i Sverige började barn att klä ut sig till påskkärringar i början av 1800-talet. Det var först i de västra delarna av landet och sedan spred det sig till hela Sverige. Då klädde flickor ut sig på påskafton och gav sig ut med en liten korg för att tigga.

I modern tid så klär ju både killar och tjejer ut sig och man kan säga att det var som att gå ut på Halloween och knacka på för lite ”bus eller godis”. Fast utan buset. En påskkärring har en klänning, ett förkläde och ett huckle på sig. Ibland kunde man klä sig till påskgubbe i gammeldags kläder med hatt och mustasch.

Man går runt och ringer på och önskar glad påsk och en del har ritat påskkort som de ger bort och ibland får man lite godis eller något annat. Ibland får man pengar.

På vissa ställen i Sverige är det tvärtom – då ger barnen kort och godis till dem som de hälsar på!

Hoppas ni tjänar riktigt mycket pengar till er klassresa eller föreningsresa under lovet.

Glad påsk!

Publicerad 2014-04-08

Kontakta oss

  • Vardagar: 07.30-17.00
  • Kakservice AB
    Bifrostg. 44
    431 44 Mölndal
  • Miljödiplom
  • Zero mission
  • NPA
  • Friends företagsvän
  • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.