Recept, smarrig tårta med Pappas
Punschbollar
Nu har Malin på Tårtspecialisten gjort ytterligare en helt fantastisk
tårta där hon använder Pappas Punschbollar i tårtan. Vaniljfyllningen innehåller krossade "punschbollar"
och strösslet på tårtans sidor kommer från det strössel som hade ramlat av i botten
på burken. Så ett litet tips är att spara det överblivna strösslet till
kommande bakverk, desserter.
Pappas Punschbollar är
chokladöverdragna läckerbitar rullade i chokladströssel. Dom har en lite mer
vuxen smak med sin karaktäristiska, söta punscharom. I en låda finns det ca 20 st
till priset av 50 kr. Både gott och prisvärt!
Om du vill få mer
smarriga tips på tårtor, bakverk och kakor besök Malin på hennes hemsida Tårtspecialisten. Tack
Malin för att du delar med dig av ditt fantastiska recept.
Banana Split Cake – med Pappas Punschbollar
- 1 st
tårta, cirka 10-12 bitar
Ljus
tårtbotten:
4 ägg
2 dl
socker
1 dl
potatismjöl
1 dl
vetemjöl
2 tsk
bakpulver
Dulce
de leche- och bananfyllning:
1 burk
dulce de leche
1-2
bananer
Vaniljmousse
med krossad choklad och "Punschbollar":
3 dl
grädde
1 msk
vaniljsocker
25 g
riven, ljus/mörk choklad
3 st
mosade "Punschbollar"
Marängsmörkräm:
4
äggvitor
2 msk
vaniljsocker
3-4 dl
socker
200-250
gram smör/bra margarin (Milda)
eventuellt
florsocker efter smak
Chokladganaché:
100
gram mjölkchoklad (ej blockchoklad)
grädde,
flytande
1-2 msk
smör
Gör den
ljusa tårtbotten såhär:
Sätt
ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt).
Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel
för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i
äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn)
en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka
35-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.
Dulce
de leche:
Koka en
burk sötad, kondenserad mjölk i 3 timmar (detta förbereder du med fördel dagen
innan). Se till att burken hela tiden är täckt utav vatten (vattnet avdunstar
hela tiden) annars kan den sprängas. Låt burken svalna av innan den används,
det går bra att skölja den under kallt vatten när den har kokat klart.
Gör
vaniljmoussen med krossad choklad såhär:
Vispa
grädden tills den är halvfast (inte för stabbig). Tillsätt vaniljsocker efter
smak och riv choklad fint, och häll i vaniljmoussen. Blanda ordentligt. Krossa
eller dela punschbollarna i mindre bitar och blanda ut dem med grädden -
alternativt "strö" ut dem över grädden efter att du har lagt på ett
lager.
Gör
marängsmörkrämen såhär:
Vispa
äggvitorna i en skål på hög hastighet tills "smeten" har blivit
riktigt "tjock" och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt
vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad (placera skålen
över en kastrull med kokande vatten) och tillsätt 3-4 dl socker, efter smak.
Vispa i lite socker åt gången och häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa
(cirka 5-6 minuter) tills de flesta sockerkristallerna har löst upp sig - när
sockret inte "syns" är marängkrämen klar! Fortsätt att vispa marängen
vid sidan (inte i vattenbadet) i cirka 5 minuter så att marängen svalnar av
litegrann. Vispa smöret/margarinet mjukt och smidigt och tillsätt sedan i
marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt
florsocker/vaniljsocker för mera sötma och smak, om det behövs.
Montera
tårtan såhär:
Lägg en
(utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på hela burken med dulce de
leche. Skiva bananer och sprid ut dem över hela tårtbottnen. (Du kan eventuellt
nu, om du vill, bre på ett tunt lager vanlig grädde över bananerna). Lägg sedan
på nästa tårtbotten. Bred över vaniljmoussen (den med krossad choklad) och bred
eventuellt på ett tunt lager med sylt över grädden. Lägg på nästa tårtbotten
och bred på det sista lagret med marängsmörkräm.
Täck
överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tårtan. Använd en platt
stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan
du börjar med chokladganachén.
Gör
chokladganachén såhär:
Smält
chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan
hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har
smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt
vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt
trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2
msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och
ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.
Dekorera
tårtan:
Vispa
grädde och spritsa virvlar på chokladganachén. Dekorera med körsbär eller annan
frukt. Dekorera gärna nedersta kanterna av tårtan med chokladströssel.
Tips!
Om du
vill göra en "tappad glass", precis som min tårta, spara då en skopa
utav marängsmörkrämen och frys in den en stund. Skopa sedan upp marängsmörkrämen
med en glasskopa och placera den på tårtan, med en glasstrut ovanpå. Häll över
lite chokladganaché över "glasskulan" så att det ser ut som glass-sås.
Dekorera med strössel från burken med Pappas Punschbollar.