SökMina sidorBeställ gratis infopaket

 

Fadderskola och -barnhem

i Konguta i Estland

Vi bygger en fin lekplats åt vår fadderskola i Konguta i landets sydöstra del. Dessutom drar vi igång en utflyktsverksamhet för de föräldralösa flickorna och pojkarna på barnhemmet i närliggande Elva.

Många har nog svårt att föreställa sig att det behövs ett välgörenhetsprojekt i Estland – ett fredligt land som ligger så nära Sverige. Men faktum är att många invånare fortfarande lever under svåra och fattiga förhållanden. Speciellt om man kommer ut på landsbygden. Utanför den glittrande citykärnan i huvudstaden Tallinn lever de sämst lottade fortfarande på en materiell nivå som är likvärdig med eller till och med sämre än på Sovjettiden.

–Det finns fortfarande stor nöd. Jag har elever som saknar såväl el som rinnande vatten hemma. Vi har fått bygga speciella duschar i skolan så att de kan tvätta sig ordentligt, berättar Lina Tamm, rektor på skolan för årskurs 1-6 i landsbygdskommunen Konguta, cirka 20 mil sydost om Tallinn.

Tack vare idogt arbete har hon byggt upp en mönsterskola som utsetts till Estlands elevvänligaste. Självaste presidenten, den framlidne Lennart Meri, har planterat ett träd vid skolans entré som tecken på uppskattning. Genom ett mångårigt samarbete med eldsjälen Hans Berg i Göteborg, som bland annat samlat in begagnad kontorsutrustning och möbler som skänkts till skolan, har man kunnat göra lokalerna fina och hyggligt utrustade.

– Men behovet av en plats utomhus där barnen kan göra av med sin överskottsenergi är stor, säger Lina Tamm. Samtidigt är resurserna knappa och den lilla kommunens (1500 invånare) ansträngda budget tillåter inte en sådan investering.

Därför har Kakservice beslutat att finansiera en lekplats vid skolan. Projekteringen har startat och förhoppningvis är den invigningsklar till våren.

– Vi på Kakservice jobbar mycket med ungdomar. Därför känns det inspirerande att få vara med och hjälpa till i ett sånt här projekt. Det är inget som förändrar världen, men för barnen på skolan betyder det mycket, det vet vi, säger vd Mikael Westerberg och kompanjonen Jan Truuväärt, vars föräldrar för övrigt flydde till Sverige från Estland under 2:a världskriget.

Vid sidan av lekplatsbygget i Konguta ska företaget hjälpa barnhemmet i grannsamhället Elva att sätta lite guldkant på tillvaron för de 55 barnen i åldrarna 3 månader till 15 år som lever här. De flesta av dem är föräldralösa, några gravt handikappade, några omhändertagna ur vidriga missbrukarmiljöer. På Elvahemmet blir de väl ompysslade av personalen, men ungarna bor trångt med upp till 15 i samma sovsal. Barnhemslivet blir också ganska monotont, och därför ska man i samarbete med Kakservice nu arrangera regelbundna utflykter till Estlands andra stad – Tartu. Där ska barnen få åka skridskor på isbanan och bada i simhallen. Aktiviteter som säkerligen uppskattas eftersom merparten av barnen inte varit med om något liknande tidigare

Kongutaskolan i Estland

Barn och lärare på Konguta skola

Barn och lärare på Konguta skola

Barn och lärare på Konguta skolaJan Truuväärt, rektor Lina Tamm och kommunchefenBarn på barnhemmet i Elva

För de föräldralösa barnen på barnhemmet i Elva kommer de regelbundna utflykterna till isbanan och simhallen i närliggande staden Tartu att bli en guldkant på tillvaron.

Fakta/ Estland 

Befolkning: 1,3 milj (cirka 70 procent ester, övriga ryssar och andra minoriteter)
Huvudstad: Tallinn (400 000 invånare)
Sjävständigt: 24 februari 1918, respektive 20 augusti 1991
Statsskick: Republik
Nuvarande president: Toomas Hendrik Ilves
Medelinkomst: Cirka 9000 kronor/månad
Övrigt: Medlem i EU och Nato sedan 2004

(Källa: Swedish Trade och Wikipedia)

 

Kontakta oss

031-27 22 20 info@kakservice.se SMS: 0730-12 22 20 Vardagar: 07:30-17:30

Kakservice AB
Bifrostg. 44
431 44 Mölndal

Läs mer

Sidor

Om Kakservice:

Sedan starten 1984 har vår affärsidé varit ett erbjuda skolklasser och lag ett enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar.

Förtjänsten används till gemensamma mål såsom klassresor och träningsläger. Vi har genom åren haft över 62 000 grupper som samarbetat med oss, och tillsammans har de tjänat mer än 350 miljoner som bidragit till många roliga aktiviteter och minnen.