Detta visste du kanske inte om kakor!

OK. Då har ni kommit igång med er försäljning av kakor för att finansiera er klassresa. Eller er föreningsresa. Eller så står ni i startgroparna för att samla pengar till den där resan som ni har pratat om så länge.

Vi här på Kakservice älskar kakor. Vi tycker att det är en fantastisk produkt som alla blir glada av. Som är lättsåld och som genererar inte bara pengar till er klass eller förening men som även bidrar till så mycket glädje och minnen. Glädje för de som äter kakan till kaffet och saften. För er som åker på en resa så bidrar den där lilla kakan även till glädje och inte minst minnen … Det tycker vi är jättekul.

Men, vad är en kaka egentligen. Har vi alltid ätit kakor? Har vi alltid haft kakor till fikat? Varför heter det sju sorters kakor? Varför säger man att man blir snäll av pepparkakor?

Häng med på en resa i tid och rum.

Om man kollar med Wikipedia så definieras och beskrivs en kaka så här:

”Småkakor bakas oftast på en deg baserad på mjöl, fett, socker och smaksättare med en slutprodukt som ofta är platt, söt, spröd och torr.”
och ”Småkakor är små, söta, spröda kakor, som oftast är gjorda på mördeg.”
”Kakor serveras ofta under en fika tillsammans med saft, kaffe eller te. ”

Det finns ju en uppsjö olika slags kakor. De kan skilja sig åt både till form och innehåll. Vanliga smaksättare och ingredienser är t.ex. mandel, vaniljsocker, kakao, kokos, sirap, havregryn, kanel och nötter.
När man vill ha en extra spröd kaka så tillsätter man bikarbonat.

Utomlands är det vanligaste att man får en liten kaka till sitt kaffe eller te efter maten. Här hemma i Sverige är det också vanligt, men på ett traditionellt kaffebord kommer småkakorna sist efter bullar och mjuka kakor. Då bör det helst finnas mer än en sort av småkakorna.
Då är det vanligt att man brukar prata om ”sju sorters kakor”.

Det fanns redan under medeltiden yrkesbagare i Sverige som, även om de oftast bakade kringlor, även bakade kakor. Man vet att man har bakat t.ex. pepparkakor sedan 1444 i Vadstena kloster, även om de första beläggen finns redan på 1300-talet!
Det man hittat är dokument som anger kostnader för inköp av olika ingredienser där man tydligt anger att de var till för ett pepparkaksbak till bröllopet år 1335 mellan kung Magnus Eriksson och Blanka av Namur.

Pepparkakan bakades ofta av nunnor och såldes som medicin på apoteken. Unionskungen Hans fick av sin doktor ordinerat att han skulle äta kakor mot sitt dåliga humör. Det är därifrån vi fått myten om att man blir snäll av just pepparkakor.

Under 1700-talet fanns något som kallades för kaffehus. Där serverades kaffe med vetebröd på samma sätt som man gjorde i Frankrike - som var väldigt poppis på den tiden.
Under en period var faktiskt kaffedrickande förbjudet, men det blev tillåtet igen 1822 och då satte även kakbaket fart. För man ville ju ha någonting att mumsa på till sin kopp. Under den här tiden var det inte alla som hade råd att baka kakor, för ingredienserna var ofta väldigt dyra.
Under 1800-talet kom det allt fler recept på olika kakor. Antagligen var det så att värdinnorna som tog emot gäster hemma tävlade mot varandra, och det är nog det som ligger bakom kravet på minst sju sorters kakor vid besök.

Så nu vet du litet mer om kakan. Så när du är ute och säljer dina kakor till klassresan vet du att du är en del i en kaktradition som går flera hundra år tillbaka. Länge leve kakan!

Publicerad 23 april

Kontakta oss

Phone icon 031-27 22 20 Letter icon kundservice@kakservice.se SMS icon SMS: 0730-12 22 20 Clock Vardagar: 07:30-17:30

Kakservice AB
Bifrostg. 44
431 44 Mölndal

Tjäna pengar

 
Information

 
Tips

Sidor

Vill du köpa produkter?

Köp produkter

Om Kakservice:

Sedan starten 1984 har vår affärsidé varit att erbjuda skolklasser och lag ett enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar.

Förtjänsten används till gemensamma mål såsom klassresor och träningsläger. Vi har genom åren haft över 62 000 grupper som samarbetat med oss, och tillsammans har de tjänat mer än 350 miljoner som bidragit till många roliga aktiviteter och minnen.

Miljödiplom Företagsvän logo AAA Logo Zero Mission Logo

Integritetspolicy