Klassresa – allt du behöver veta

Att åka på klassresa och uppleva spännande äventyr och aktiviteter  tillsammans är en fin upplevelse som skapar minnen för livet. En resa med klassen stärker både individen och gruppen, skapar nya vänskapsband, blir ett avbrott i vardagen och ger nya erfarenheter. 

Vi på Kakservice har hjälpt tusentals skolklasser att tjäna pengar till klassen genom åren och sett många nå sina drömresmål. Läs våra bästa tips här! 

Vart kan man åka på klassresa?

När ni som klass ska välja destination till er skolresa är det bra att börja ställa sig dessa två frågor. Vad har alla eleverna för intressen, och hur mycket pengar har ni samlat ihop till klasskassan? Att hela klassen tycker att aktiviteterna känns roliga är avgörande. Beroende på om det är museum, nöjesparker, shopping, spännande aktiviter eller sol och bad som lockar kommer klassresan att se annorlunda ut. Samla eleverna och prata om vilka möjligheter som finns. Vill ni åka på klassresa i Sverige eller utomlands? Siktar ni på en klassresa med övernattning eller en dagsutflykt? En skolresa kan bli precis lika rolig oavsett om ni åker till Liseberg, Paris och USA. 

För många elever är en klassresa ett uppskattat avbrott i vardagen där man byter miljö och upplever något nytt. En paus från skolan ger ofta ny energi och ny motivation att fortsätta läsåret när man är tillbaka på hemmaplan igen. 

Att välja den bästa skolresan 

För att komma fram till vilken klassresa som är det bästa alternativet för er klass kan ni börja med att brainstorma tillsammans. Låt alla få komma till tals och skriv ner förslagen för att senare minska ner listan, och låt alla sedan rösta fram ett vinnande förslag utifrån några få genomtänkta alternativ. Ett annat sätt är att låta ett par personer välja ut några resmål som ryms inom klassens budget, till exempel från listan nedan. Sedan röstar alla fram ett vinnande förslag utifrån de alternativ som finns. Är ni en klass med yngre elever kan till exempel ett par föräldrar få i uppdrag att välja ut ett antal destinationer att välja mellan.  

Vad kostar en klassresa? 

Att åka på klassresa tillsammans kan variera mycket i pris. Här är några exempel på faktorer som påverkar hur mycket er resa kommer att kosta per person. 

 • Aktiviteter, inträde och underhållning. En stor del av klasskassan går ofta till denna punkt, så börja titta på vad ni vill göra för att få en uppfattning om hur mycket er klasskassa räcker till. 

 • Boende. Om ni ska åka över dagen eller om ni ska övernatta. En klassresa med övernattning kostar naturligtivs lite mer, men hur ni övernattar påverkar priset. Bor ni på ett vandrarhem med logi blir det en billigare klassresa än om ni bor på hotell. 

 • Kostnaden för transport blir generellt högre ju längre bort ni väljer att åka. Titta både på möjligheterna med kollektivtrafik och att hyra buss till klassresan för att jämföra pris. 

 • Måltider som frukost, lunch och middag. Ju längre tid ni är bortresta desto fler måltider behöver ni ha med i budgeten. God mat är viktigt, men det gäller att ha planerat in den i budgeten. 

Intill flera av förslagen på klassresor nedan står det angivet ett ungefärligt prisexempel. Utifrån hur många ni är som ska åka på klassresa ger det en bild av vad aktiviteten kommer att kosta och hur långt er klasskassa kommer att räcka. Sedan gäller det att fortsätta förberedelserna och undersöka återstående kostnader för att få en så välplanerad klassresa som möjligt. Glöm inte att räkna med kostnaden för eventuella pedagoger och föräldrar som ska åka med. 

 

Hur tjänar man pengar till en klassresa? 

Det mest effektiva sättet att samla in pengar till en skolresa är att genomföra en klassförsäljning. Vi på Kakservice har hjälpt tusentals skolklasser varje år att genomföra försäljningar och få pengar snabbt. Våra kakburkar kostar 70 kronor styck och ni behåller 30 kr per såld produkt. När hela klassen hjälps åt och strävar mot ett och samma mål kan ni snabbt tjäna ihop pengarna som krävs till er drömresa.

Vad kan man sälja till klassresan?

Kakburkarna från oss på Kakservice är otroligt lättsålda och det finns något för alla. I vårt sortiment hittar du favoriter som chokladbollar och havrekakor, godis och lakrits som passar perfekt till fredagsmyset, och lyxigt knäckebröd till frukosten eller mellanmålet. Passa på att sälja dessa populära produkter till familj, släkt och vänner. De vill vara med och stötta era ambitioner och bidra till att ni når just det där resmålet ni drömmer om att åka på klassresa till. Att sälja choklad till klassresan, smågodis, dammsugare eller kalasknäcke är en framgångsfaktor. För vem blir inte glad av en burk gottigheter? 

Hur mycket behöver klassen sälja? 

När ni genomför en försäljning med oss är det enkelt att räkna på hur många produkter ni behöver sälja för att nå klassens mål. För varje såld burk med kakor behåller ni 30 kr i vinst. Låt säga att ni har siktet inställt på en klassresa som kostar 3 000 kr per person, då innebär det att varje person behöver sälja 100 burkar för att komma upp i 3 000 kr. Att genomföra några försäljningar är ett perfekt sätt att tjäna pengar till klasskassan. Ha siktet inställt på mål och hjälps åt att peppa varandra så kommer ni att komma dit ni vill! 

Klassresa till Stockholm 

Vår huvudstad erbjuder en stor mängd roliga aktiviteter och attraktioner för barn och unga i alla åldrar. När man åker på skolresa till Stockholm är det inte svårt att fylla upp dagarna med roliga äventyr och nya upplevelser. Här finns bland annat nöjesparken Gröna Lund, Vasamuseet med det imponerande 1600-talsskeppet Vasa, världens äldsta friluftsmuseum Skansen, Stockholms skärgård med vackra båtturer, Gamla Stan med smala gränder och kullerstensgator, och mycket mer. På en skolresa till Stockholm finns alla möjligheter att anpassa agendan till elevernas intresse och ålder samt syftet med resan. 

1. Åk till Gröna Lund på klassresa 

Gröna Lund är nöjesparken i Stockholm som bjuder på glädjetjut och pirr i magen. Här finns en stor mängd berg- och dalbanor, karuseller, 5-kamp och spel. Dessutom anordnas regelbundet konserter och evenemang i parken som är väl värda att besöka. Nöjet är stort för ung som gammal! 

Vad kostar det att åka till Gröna Lund? 

Ni kan boka in en förmiddag, eftermiddag eller heldag på Gröna Lund där entrébiljett och åkband med fria åk i alla attraktioner ingår. 

3-9 år: Halvdag kostar ungefär mellan 200-400 kr, och heldag ungefär mellan 300-600 kr, beroende på dag och säsong.  

10-64 år: Halvdag kostar runt 300-500 kr, och heldag runt 400-700 kr, beroende på dag och säsong. 

2. Besök Skansen i Stockholm 

Skansen ligger mitt på Djurgården och är världens äldsta friluftsmuseum. Detta är en plats för lärande och inspirerande äventyr med natur och kultur i fokus. Åker ni på en skolresa till Skansen får ni uppleva traditionella svenska byggnader, djurparken, ett stycke svensk historia, evenemang, shopping, riktigt gott fika och mycket mer. 

Vad kostar det att åka till Skansen? 

Entrépriserna på Skansen är ungefär från 70 kr för barn, cirka 250 kr för vuxna. De kan också ha extra bra priser för grupper och studenter. 

3. Upplev Vasamuseet med klassen 

Vasamuseet med det magnifika Vasaskeppet är Skandinaviens mest besökta museum. Efter att skeppet kantrade och sjönk på sin jungfruresa och låg på sjöbotten i 333 år står det nu i all sin prakt på Vasamuseet. Ett besök här bjuder på en fascinerande inblick i skeppets dramatiska historia och i Sveriges samtid på 1600-talet. 

Vad kostar det att gå på Vasamuseet? 

På Vasamuseet är det fritt inträde för personer under 18 år, och pris för personer över 18 år är runt 200 kr. 

4. En klassresa i Stockholms Skärgård 

Åk på en skolresa till Vaxholm i Stockholm och kombinera skärgårdsliv med spännande militärhistoria på Vaxholms fästning. Vill ni ha ett riktigt äventyr kan ni tävla mot varandra i aktiviteten Fångarna på Kastellet. Tillsammans med en guide besöker ni i lag olika stationer på fästningen och utför fartfyllda utmaningar. På Vaxholm finns även cafeer och möjlighet till bad. 

Utöver Vaxholm finns en mängd härliga platser i Stockholms skärgård att njuta av, som Fjäderholmarna, Vikingastaden, Drottningholms slott, Sandhamn och Gripsholms slott. Kolla in de turer som Strömma Kanalbolag har att erbjuda, och upplev Stockholm från vattnet. 

Vad kostar aktiviteten Fångarna på Kastellet? 

Fångarna på Kastellen anpassas för åldrarna 9-12 år eller för 13-18 år och kostar ungefär 400 kr per deltagare.

5. Ett stopp på Stockholms stadshus

Stockholm är fullt av historiska byggnader och flera av dessa är öppna för besök och guidade turer. Stockholms stadshus erbjuder till exempel skolvisningar för de klasser som vill lära sig mer om politik, historia och kultur. Skolvisningar passar från åk 3 och uppåt. Då går man igenom salar som blå hallen där nobelfesten äger rum, rådsalen, prinsens galleri och gyllene salen. 

Vad kostar ett besök på Stockholms stadshus? 

För grundskole- och gymnasieklasser kostar en skolvisning i Stockholms stadshus ungefär 1200 kr. 

Ytterligare 5 tips på saker att göra på en skolresa till Stockholm 

 • Junibacken är ett interaktiv museum och kulturcenter som bygger på Astrid Lindgrens böcker. Museet är utformat som en fantasivärld att utforska och leka i. Junibacken erbjuder teaterföreställningar, sagostunder och andra evenemang, och är ett perfekt utflyktsmål för barn i åldrarna 2 till 10 år.

 • Kungliga slottet är öppet för allmänheten och erbjuder flera typer av visningar och guidade turer för skolklasser. För er som vill lära er om Sveriges historia på er skolresa bör ni passa på att besöka på Kungliga slottet, som idag är statschefens officiella residens där till exempel stora delar av kungens representation äger rum. 

 • Gamla stan i Stockholm där Kungliga slottet ligger bjuder på fler spännande upplevelser som passar den perfekta skolresan. Gamla stan är beläget på en ö och den fantastiska miljön med kullerstensgator, smala gränder och olikfärgade hus ger stadsdelen dess unika karaktär.

 • Moderna museet är ett av Europas ledande museer för modern och samtida konst. För den konstintresserade klassen är detta ett måste. att besöka Utöver en gedigen samling konst erbjuder Moderna museet bland annat temavisningar och workshops för skolklasser. 

 • Nobel Prize Museum är ett annat otroligt spännande museum med utgångspunkt i Nobelprisets unika kombination av ämnesområden - naturvetenskap, litteratur och fred. Här erbjuds utställningar, skolprogram och föreläsningar om vår tids stora frågor.

 

Christer Granlo

“Om det nu ändå blir Stockholm som brukligt planerar Monica och hennes kollega Anna Björstrand att eleverna ska besöka Dramatiska teatern och Riksdagen, men det blir även tid för ett besök på Coca Colas fabrik och på Gröna Lund.”

Klass 8A på Forsheda skola sålde kakor för 15 540 kr. Deras försäljning kan du läsa om i reportaget Stockholm kan bli London. Att det var lättsålda produkter gjorde det enkelt och roligt att tjäna in pengar till klassresan.

Klassresa till Göteborg

Göteborg är staden på Västkusten där ni kan skapa minnen för livet och forma en skolresa med något för alla. Här finns ett rikt utbud med roliga aktiviteter och äventyr för skolklasser både i grundskolan och på gymnasienivå. I Göteborg finns nöjesparken Liseberg, naturvetenskapliga museet Universeum, parken Slottskogen, den pittoreska stadsdelen Haga och mycket mer. På en skolresa till Göteborg kan ni enkelt kombinera nöje och underhållning, och samtidigt lära er något nytt och få erfarenheter för livet.

1. Klassresa till Liseberg i Göteborg 

Liseberg är ett av Sveriges mest populära resmål när det kommer till klassresor och det är enkelt att förstå. Här finns över 30 åkattraktioner, allt från hisnande vrålåk till läskiga skräckhus. Utöver berg- och dalbanor och karuseller finns musik, spel, 5-kamp, god mat och inspirerande miljöer i fantasifull karaktär. 

Vad kostar det att åka på skolresa till Liseberg?

På Liseberg kan ni köpa ett allt-i-ett-pass som inkluderar både entré och stora åkpasset med fria åk i alla attraktioner under en hel dag. Beroende på dag och säsong kostar detta runt 400-700 kr per person. 

2. Upptäck Universeum med klassen 

Universum är ett populärt val att åka på klassresa till, då det är ett interaktivt vetenskaps- och upplevelsecentrum inom natur, teknik och rymden. I den fantastiska miljön får man uppleva fascinerande mekanismer, människans tekniska framsteg, naturens storslagna mångfald och rymdens många mysterier. När man besöker Universeum har man riktigt roligt samtidigt som man alltid lär sig något nytt. Ett bra resmål för den som gillar äventyr och utmanande aktiviteter! 

Vad kostar det att besöka Universeum? 

Entré till Universeum med fri tillgång till alla utställningar och aktiviteter kostar cirka 200 kr för barn mellan 3-16 år, något mer för studenter, och cirka 250 kr för vuxna.

3. Skolresa till Göteborgs naturhistoriska museum

Göteborgs naturhistoriska museum är stadens äldsta museum. I deras samlingar finns ca 10 miljoner djur och i den permanenta utställningen visas en stor bredd av jordens arter upp, allt från encelliga amöbor till den afrikanska elefant som ståtligt står i däggdjursalens mitt. Missa inte detta utflyktsmål om ni är den djur- och naturintresserade klassen. 

Vad kostar det att besöka Göteborgs naturhistoriska museum? 

På Naturhistoriska är det fri entré för alla. 

4. Åk paddanbåtarna på klassresan 

Att åka de välkända paddanbåtarna är en klassiker om ni är på skolresa i Göteborg. Ni går ombord sightseeingbåtarna vid Kungsportsplatsen och får en guidad tur om kanalerna från 1600-talet och historien kring Göteborgs uppbyggnad och försvar. Under båtturen får ni se GöteborgsOperan, Feskekörka, Läppstiftet och många fler karakteristiska platser i staden. 

Vad kostar det att åka Paddanbåtarna?

Pris för en tur ligger runt 150 kr för barn mellan 6-15 år och runt 250 kr för vuxna. 

3. Besök Världskulturmuseet 

Världskulturmuseet i Göteborg ligger mellan Liseberg och Universeum. Detta prisbelönta museum med 6000 m2 glasyta och 11500 m2 golvyta är fullt av överraskningar, föremål och spännande berättelser från alla världens hörn. Kalendariet är fullspäckat med stora och små event, och Världskulturmuseets skolprogram erbjuder en mängd spännande aktiviteter och utställningar för alla åldrar. 

Vad kostar det att besöka Världskulturmuseet? 

Pris: På världskulturmuseet är det fri entré för alla under 19 år. För personer över 19 år kostar en dagbiljett cirka 150 kr. 

5 saker till att göra på en klassresa till Göteborg

 • Stadsdelen Haga i Göteborg är en otroligt fin och pittoresk del som bär på mycket historia, och just Haga Nygata som sträcker sig härigenom är Göteborgs kanske mysigaste gata. Promenera på kullerstensgator, fika stora kanelbullar på charmiga caféer och strosa i mysiga butiker.

 • Slottskogen är Göteborgarnas park sedan 1874. Parken har ett rikt växt- och djurliv och här finns en av Sveriges äldsta djurparker, flera lekplatser, aktivitetsytor, gräsytor för picknick och många promenadvägar. Slottskogen är öppen året om och gratis att besöka.

 • Escape rooms är något som finns i flera städer runt om i Sverige, och så även i Göteborg. Detta är en aktivitet som passar den äventyrliga klassen som vill ha spänning på sin skolresa. Tillsammans med ditt lag ska du instängd i ett rum lösa en gåta innan tiden har gått ut. 

 • Maritiman i Göteborg är som en port till en ny värld, där man går till sjöss utan att lämna kajen. Maritimans flotta består av tio fartyg som alla berättar om hur det var att leva och arbeta till sjöss förr. Detta beskrivs genom sjömansberättelser, utställningar och fartygshistorik. 

 • Scandinavium är en inomhusarena och en viktig samlingsplats i Göteborg där allt från stora konserter till sportevent hålls. Varför inte passa på att åka på en klassresa till Göteborg i samband med en häftig konsert eller efterlängtat sportevenemang och uppleva magi på Scandinavium? I en arena med plats för 14000 personer i publiken kan det bli en riktigt mäktig upplevelse. 

 
 

Christer Granlo

“Klassen tjänade ihop drygt 42 000 kronor, så det blev ju en klassresa till Liseberg precis som de drömde om. Tror inte att eleverna behövde lägga ut en krona själva.” säger Anna Nylöw, klassmamma för 9F på Rudsskolan i Karlstad som genomförde två försäljningar med Kakservice. ”

- Anna Nylöw, Rudskolan 9F

Annas tre bästa tips för att tjäna pengar till klassresan:

 1. Kom överens om ett säljmål – då når man ett ännu bättre resultat.

 2. Utse en eller flera föräldrar som samordnar allt och som stöttar ungdomarna.

 3. Välj en tydlig ”kanal” för all kommunikation. Det kan vara en Facebook- eller SMS-grupp. Det är bra att ha när man vill meddela om till exempel leverans av burkar eller säljtips. 

Klassresa med övernattning till Gotland 

Gotland är en populär plats att åka på klassresa till. Naturen och klimatet skiljer sig mycket från andra delar av Sverige och här finns många spännande platser att utforska. Gotland som är Sverige största ö bjuder på upplevelser för alla åldrar, och har ni turen att pricka in bra väder på er skolresa är badmöjligheterna många vid de vackra stränderna. På Gotland finns stor medeltida historia att fördjupa sig inom, raukar, grottor, ringmurar, vacker natur och mycket mer. Nedan kommer 5 tips på vad man kan göra på en skolresa till Gotland. 

1. Åk på skolresa till Visby 

Den medeltida staden Visby är centralorten på Gotland och här finns massor att se och göra. Kring Visby går till exempel den 3,44 kilometer långa ringmuren som färdigställdes på 1300-talet, och Almedalen som var den medeltida hamnen är idag en vacker park med allt från bibliotek till lekplats. Visby är välbevarat och bjuder på en unik atmosfär av historia och kultur, perfekt för en resa med historieintresserade elever. Ett tips är att vara ute i god tid för att hitta boende. 

2. Bo på Kneippbyn på skolresan 

3 km söder om Visby ligger Kneippbyns Sommar- och Vattenland där många skolklasser som besöker Gotland väljer att bo. Här kan ni välja mellan allt från hotell och campingplatser till glampingtält och trädkojor. På dagarna finns en uppsjö med aktiviteter som bjuder på underhållning, vi lovar att ni inte kommer sitta rastlösa. Förutom spännande vattenland och sommarland med Villa Villekulla, radiobilar, hoppslott och äventyrsgolf finns padelbanor, pump track, nedsänkt tennisbana, beachvolleyboll och mycket mer. 

3. Vad kostar det att besöka Kneippbyn? 

Pris: Kneippbyn erbjuder paketet “skolresa till Gotland” som bland annat innehåller boende, båttur, transport, kvällsaktivitet och inträde till sommar- och vattenland för cirka 2500 kr per person. 

4. Upptäck raukar på Fårö 

Fårö ligger norr om Gotland och är Sveriges åttonde största ö, och har erfarit många lyckade klassresor. Hit tar ni er med färja och när ni kommer över till ön får man en känsla av utomlands. På Fårö finns Digerhuvud som är Sveriges största raukområde och sträcker sig 3500 meter längs Fårös västra kust. Här finns även området Langhammars där ni kan betrakta raukar på håll från höjden eller gå ner till klapperstenstranden. Ett bra sätt att njuta av naturen på Fårö är att slå sig ner vid någon av grillplatserna i naturreservatet och äta en måltid ihop med klassen. 

5. Upplev Lummelundagrottan

Lummelundagrottan är en så kallad karstgrotta som har sitt ursprung i ett korallrev långt nere vid ekvatorn, som under 400 miljoner sakta rört sig uppåt. De delar som hittills är utforskade är 4,5 kilometer. Att gå på upptäcktsfärd här är en upplevelse för alla åldrar. I Lummelundagrotta får ni följa med på en resa 400 miljoner år bakåt i tiden. Här erbjuds guidade visningar, och för den mer modige och äventyrslystne finns också guidade äventyr som går längre in i grottan. 

Vad kostar det att besöka Lummelundagrottan? 

Pris: Entrépriset till Lummelundagrottan med guidad visning är ungeför 150 kr för barn mellan 4-12 år, och runt 200 kr för personer över 12 år. 

6. Storslagen natur vid Storsudret

Om man vill ha en storslagen naturupplevelse på klassresan är Gotlands allra sydligaste delar en rekommendation. De fem sydligaste socknarna på Gotland bildar ett område som kallas för Storsudret. En udde med kilometerlånga stränder på östra sidan, och högplatåer med milsvid havsutsikt på västra sidan. En plats för picknick och fågelskådning. Landsvägen som slingrar sig till den sydligaste udden heter Vacker kustväg, här är miljön perfekt för att ta sig fram på cykel om ni vill hyra cyklar på er skolresa. "Minnen för livet" är en passande beskrivning för denna resa. 
 

Christer Granlo

“Torsdag kväll var det pilbågsskytte, prickskytte och yxkastning. Fredag: skattjakt, cykeltur till Visby och höghöjdsbana mellan tallarna åtta meter upp i luften. Det var MYCKET spännande (även om vi vuxna avstod!!) ”

- Marie Torvaldsdotter, som var med klass 9A från Stenbocksskolan på klassresa på Gotland.

Klassen genomförde flera försäljningar med Kakservice och fick ihop 24 294 kr till sin klassresa. Läs om resultatet av deras arbete i reportaget Egna stugor på Gotland. 

Klassresa till Boda Borg 

Boda Borg är ett unikt äventyrskoncept som startades i Sverige och som nu finns på fler platser i världen. Här kombineras fysisk aktivitet, utmaningar och lagarbete vilket gör konceptet till den perfekta aktiviteten för teambuilding och klassresor. Deltagarna är uppdelade i lag och utför så kallade quest i rum med olika teman. Utmaningarna uppmuntrar till problemlösning och lagarbete på ett unikt sätt, och för att klara en quest behöver man arbeta tillsammans. 

1. Inspirerat av datorspel och actionfilmer 

Boda Borg finns på sju olika platser i Sverige; Karlskoga, Karlskrona, Oxelösund, Skellefteå, Sävsjö, Torpshammar och Östersund. Anläggningarna är utspridda över Sverige för att de som vill åka på klassresa till Boda Borg inte ska behöva sitta alltför många timmar i buss till närmaste anläggning. De sju anläggningarna erbjuder alla olika quest, upp till 25 stycken per stad, och ingen anläggning är den andra lik.

Däremot är utmaningarna precis lika roliga och fulla av äventyr oavsett vilken anläggning ni besöker. I en tid som kännetecknas av datorspel och actionfilmer var Boda Borg tidiga med sitt koncept med questar. Besökarna lockades av att själva kunna delta i aktiviteter inspirerade från spel och film, både fysiskt och mentalt.

2. Välplanerade koncept för klassresor 

För er som vill åka på skolresa till Boda Borg har alla anläggningar välplanerade och färdiga upplägg. Det finns en mängd alternativ som till exempel halvdagar, heldagar, och tvådagarsupplägg med övernattning på deras egna vandrarhem. Gå in på Boda Borgs hemsida för att se vad er närmsta anläggning har att erbjuda. Ofta finns förslag på schema med planerad mat och vila, och flera quest kombinerat med andra roliga aktiviteter som finns att göra på området. 

3. Klassresa till Skara Sommarland 

Skara Sommarland som är Skandinaviens största vattenpark är en klassiker när det kommer till klassresor. Med över 40 stycken vattenattraktioner och tivoliattraktioner, go-kart, vattenskidor och mycket mer är det lätt att förstå att det går att roa sig väldigt länge på området. På er skolresa till Skara Sommarland kan ni dessutom bo bekvämt med övernattning i parkens egna stugor eller lägenheter, eller på deras camping.

4. Vattenpark och tivoliattraktioner 

När ni åker på en klassresa till Skara Sommarland får ni uppleva adrenalin, äventyr pirr i magen och glädjetjut. De 40 attraktionerna kommer inte göra er besvikna. I vattenparken finns Waka Waka, Big Drop, och allt däremellan. Waka Waka är en 210 meter lång vattenrutschbana med flotte där känslan kan liknas vid skidåkning, ta ut skären och få en grym fartboost! Bid Drop är ett fritt fall i vatten där man på en fallucka väntar på nedräkning, och ett sus går genom kroppen när man faller i det 21 meter långa röret med en hastighet av 60 km/h. 

5. Vad kostar det att åka till Skara Sommarland? 

Skara Sommarland har stor erfarenhet av att ta emot elever på klassresor, och de har satt ihop färdiga paket som klassen kan boka där allt ingår. Ni kan välja mellan lilla-, mellan- eller stora gruppaketet. I lilla gruppaketet besöker ni Skara Sommarland över dagen, får entré till parken och fri tillgång till alla attraktioner samt lunch. 

Pris: Lilla paketet kostar mellan 400-600 kr beroende på datum. I stora gruppaketet får ni ut mest möjliga av parken, här ingår även övernattning i Lilla familjestugan, middag och frukost. Stora paketet kostar från runt 1000 kr per person. 

Fler tips på vart man kan åka på klassresa i Sverige

Vårt avlånga land kan verkligen bjuda på fantastiska upplevelser oavsett om man befinner sig i söder eller norr. Naturen är vacker och varierande över hela landet och vi har så många charmiga städer som alla bjuder på sina olika kvaliteter. Ovan har vi bland annat tipsat om vad man kan göra på en klassresa till Stockholm och till Göteborg. Här nedan kommer tips på fler städer i Sverige som också passar perfekt för roliga aktiviteter och äventyr på klassresan – och ger minnen för livet. 

Åk på klassresa till Vadstena

Vadstena är en historisk stad vid Vätterns strand som är känd för sin medeltida arkitektur, klosterruin och vackra omgivningar. Här finns bland annat Vadstena kloster, ett medeltida kloster som grundades av heliga Birgitta. En skolresa till Vadstena kan kopplas till både historia, kultur och religion om intresset finns hos eleverna. 

Sol och bad på skolresa till Österlen  

Om ni vill åka på klassresa på sommaren och vill åt den där utomlandskänslan utan att lämna Sverige är det Österlen i Skåne ni ska satsa på. Österlen är känt för sina pittoreska byar, gyllene fält och vackra stränder som passar perfekt för sol och bad. Knäbäckshusen är en paradisstrand i Simrishamn som påminner om Thailand och som ni inte vill missa. Andra aktiviteter för en skolresa till Österlen är att besöka äppelodlingarna på Kiviks Musteri, och Ale Stenar nära Ystad. 

Äventyrsbad i Örebro med klassen 

Vädret är oförutsägbart och vill man vara säker på att bada i behaglig temperatur är ett upplevelsebad inomhus en bra idé för klassresan. Till exempel Gustavsvik i Örebro och deras djungelvärld Lost City som är ett av Sveriges största vattenland. Kombinera det med spännande aktiviteter på Prison Island, Yoump, höghöjdsbana eller spökvandring på Örebro slott. 

Klassresa med skidåkning i Åre

För någon som gillar skidåkning är en skolresa till Åre drömmen. Åre är Skandinaviens största skidort med 41 liftar och 89 gröna, blå, röda och svarta nedfarter, och 890 fallhöjdsmeter. Här finns något för alla åldrar, och oavsett om du hör till de mer försiktiga skidåkarna eller de våghalsiga. I Åre finns en mängd valmöjligheter när det kommer till boende, både lägenheter, vandrarhem, camping eller hotell. 

Aktiviteter för hela klassen i Gävle 

En annan bra stad för klassresa är Gävle. På the DOME som erbjuder allt från parkour, klättring och studsmattor kan man underhålla sig riktigt länge. I Gävle finns också Furuvik med både djurpark och tivoli, och på parkbadet kan klassen njuta av pooler, rutschkanor, jacuzzi och mycket mer. Varför inte kombinera alla tre aktiviteter på er skolresa till Gävle. 

Åka på klassresa utomlands

Att åka på klassresa utomlands är för många en dröm, och med lite planering och målinriktat arbete med att tjäna pengar till klasskassan är inget omöjligt. Att få åka utanför Sveriges gränser och uppleva en annan kultur och miljö blir ett minne för livet, en fantastisk upplevelse som utvecklar både individerna och hela gruppen. En klassresa med övernattning blir såklart lite dyrare, men det går absolut att tjäna ihop pengarna genom att sälja kakor. 

Hur mycket kostar en skolresa utomlands?

Börja med att fundera på vilket land ni vill åka till, vilka intressen har ni elever och vilka aktiviteter ni skulle vilja uppleva? Gör research över kostnader och pris för transport, ktiviteter samt boende och övernattning, och glöm inte att även måltider blir en kostnad. Beroende på er ålder och om ni behöver vuxna med er på resan behöver ni kolla upp så att det finns personer som har möjlighet att följa med. 

Hur kan man tjäna pengar till klassresor utomlands? 

Med siktet inställt på ert drömresmål, och en ungefärlig uppfattning om vad det kostar att åka på skolresa utomlands är det nu dags att samla ihop pengar till klassen. Och det finns många sätt att tjäna pengar till klassresor. Med oss på Kakservice säljer du lättsålda produkter som kakor, godis och knäckebröd som alla uppskattar. Du säljer en kakburk för 70 kr, och klassen behåller 30 kr i vinst per såld produkt. När klassen genomfört försäljningen skickar vi ut era kakburkar. Ni levererar kakorna till era kunder, tar betalt och behåller vinsten till er klasskassa. 

Vart kan man åka på skolresa utomlands?

Om ni ska åka på en skolresa utomlands är möjligheterna stora. Fundera på vad ni elever i klassen tycker är roligt och har för intressen. Är det sport, god mat, sol och bad, shopping, historia, kultur eller något annat? Anpassa resmålet så att ni får utrymme att göra några olika roliga sktiviteter, så att alla får uppleva något de tycker är riktigt roligt. Tänk också på vad för typ av boende ni behöver, och hur många nätter ni ska övernatta. Här nedan kommer tre tips på länder som passar för en skolresa utomlands, vad länderna är kända för och vad man kan göra när man är där. 

Klassresa till Spanien

Spaniens rika kultur, historia och mångfacetterade geografi lockar många att åka på skolresa just hit. Spanien bjuder på fantastisk konst i Barcelona, det magnifika kungliga slottet i huvudstaden Madrid, och soliga stränder och bad på Costa del Sol. Och förstås god mat. Matkulturen är en resa i sig med tapas, paella och andra läckerheter. En skolresa till Spanien ger också perfekta möjligheter till språklig interaktion och fördjupad förståelse för er som studerar spanska.

Klassresan till Grekland 

Att åka på skolresa till Grekland är en upplevelse genom tid och kultur. Landets antika historia finns bevarad på platser som Akropolis och Olympia som berättar om den västerländska civilisationen. Grekland har ett fantastiskt landskap med öar som Santorini och stränder som Mykonos, och i detta unika landskap är det stor sannolikhet för en solsäker klassresa. Passa också på att uppleva klassiska grekiska maträtter som moussaka och souvlaki – även Grekland är känt för sin goda mat. 

Klassresa till Kroatien  

Kroatien är ytterligare en pärla i Europa för er som vill uppleva natur och kultur i ett annat land på er skolresa. Spännande städer som Dubrovnik och Split vittnar om landets rika historia och arkitektur. Här i Kroatien finns en härlig mix av kultur, vacker natur, turkosblå hav och långa stränder. Nationalparker som Plitvice Lakes och Krka gör att man kommer nära naturen, och den välsmakande kroatiska maten och gästfriheten kommer att göra er skolresa till Kroatien till en fantastiskt upplevelse ni sent kommer glömma. 

Omvårdnadsprogrammet på Tingsholmsgymnasiet i Ulricehamn åkte till varma sandstränder och salta bad på Cypern för sin klasskassa. De genomförde tre försäljningar med Kakservice för att få pengar till klasskassan, dels inför påsk och inför jul, och tjänade sammanlagt över 26 000 kronor till resan. 

Läs om deras resa i reportaget Klassen tjänade pengar till Cypernresa. Där får du också tips till er försäljning och kan läsa om vilka av alla lättsålda produkter som hamnade högt på försäljningslistorna.

Tips på tre städer för en klassresa utomlands

Klassresa till London

I London finns otroligt många spännande aktiviteter och historiska sevärdheter att utforska. Upplev ikoner som Big Ben, Tower of London, Buckingham Palace och London Eye. På er skolresa till London kan ni också besöka världsberömda museer som British Museum och Science Museum, eller lära er om det brittiska parlamentets funktioner. Promenera längs Themsen för att uppleva miljön, besök Camden Market för bra shopping, eller gå på en teaterföreställning i West End för en kulturell upplevelse. Och glöm inte att äta fish and chips! 

Klassresa till Köpenhamn 

Köpenhamn är en riktig favorit när det kommer till klassresor. Med en kort åktur över Öresundsbron är man snabbt inne i Köpenhamn, men trots sin närhet till Sverige är olikheterna stora. Staden är berömd för sitt fokus på hållbarhet och design, och här är det passande att ta sig fram med cykel. Sevärda utflyktsmål som ni bör kolla in är Rosenborgs slott, det moderna Operahuset och den ikoniska Lilla Havfruen. Experimentarium erbjuder interaktivt lärande, Den Blå Planet bjuder på undervattensäventyr och Tivolit kombinerar nöje och nostalgi.

Klassresa till Berlin 

På en resa till Tysklands mäktiga huvudstad Berlin finns mycket att uppleva. Här kan ni djupdyka i historia och kultur, framförallt det som finns bevarat från andra världskriget, som koncentrationslägret Sachenhausen, Berlinmuren och museet Topographie des Terrors. Kombinera dessa ögonöppnande upplevelser med East Side Gallery och museerön på Museumsinsel, Berlin Zoo, det imponerande riksdagshuset, vackra Mauerpark eller shopping på affärsgatan Kurfürstendamm.
 

Klass 8C på Gullstensskolan i Gullspång åkte till just Berlin i Tyskland på sin klassresa. 

“Vi hann med mycket under dagarna i Berlin. Allt från disco till koncentrationsläger. På en sightseeingtur, med en svensk guide, fick vi se staden.” säger Lars Sköld, lärare för klass 8C på Gullstensskolan i Gullspång. 

Klassen genomförde två försäljningar av kakor för att samla ihop pengar till klasskassan, och tjänade över 17 000 kr till sin klassresa till Tyskland. Lars rekommenderar även andra klasser att sälja kakor eftersom att det var ett enkelt och smidigt sätt att tjäna pengar på. 

Kakservice-klassernas resmål

Det finns många bra resmål att välja bland för dom klasser som har samlat ihop pengar till en klassresa. Allt från guidade arrangemang i både när och fjärran till resor där man helt själv planerar sitt upplägg. Gemensamt engagemang för att nå ett resmål och aktiviteter skapar bra och positiv kamratskap. Läs om andra klassers resor och aktiviteter

 

Eleverna har mycket framgångsrikt sålt Kakservices burkar.
"Målet är en klassresa till Stockholm när eleverna slutar nian. Men försäljningen har gått så bra att de kan bli London”

- Monica Andersson, mentor i klass 8A, Forsheda skola

Furutorpskolan tjänade 42 947 kr. Läs skolklassers berättelser  

Sälj våra populära produkter

Beställ gratis infopaket

Tips! Så här får du bästa busserbjudandet till er klassresa

Att resa med buss är ett bekvämt och säkert sätt att ta sig fram på. En fördel med att boka en egen buss är att den kan användas under hela resan, både till och från destinationen men också mellan olika platser och roliga aktiviteter under resan. För att hitta en transport inom er budget kan vi rekommendera att använda bokningstjänsten Bokabuss.nu. Du skapar enkelt en offertförfrågan som skickas vidare till alla anslutna bussbolag runt om i Sverige som i sin tur kommer tävla om er förfrågan helt kostnadsfritt. Genom att använda tjänsten sparar ni in både tid och pengar då ni själva slipper ringa runt till olika bussbolag, och ni får möjlighet att jämföra priset mellan flera olika bussoperatörer innan ni bokar.
 

Klassresan som blev ett äventyr

Kakservice sätter upplevelsen i centrum och vill ge klasser förutsättningar att samla ihop pengar till sin drömresa någonstans i världen. Det är enkelt, riskfritt och smidigt för din skola att ta hjälp av Kakservice för att tjäna pengar till klasskassan. Ni kan fokusera på att planera roliga aktiviteter, kurs- eller undervisningsprogram till kulturupplevelser. Kakservice populära och välkända produkter går snabbt och enkelt att sälja. 

”Försäljning av Kakservices kakor är ett enkelt och smidigt sätt att tjäna ihop pengar till klassresan. Första måndagen i september gick bussen från Otterbäcken mot Tysklands huvudstad Berlin”

- Lars Sköld, lärare i klass 8C, Gullstensskolan

Vill ni också sälja våra populära produkter?

Beställ gratis infopaket

Skolresa - ett minne för livet

Klassens arbete med förberedelser och att samla ihop pengar är ofta lika starkt minne som skolresan. Eleverna får möjlighet att fritt planera och genomföra säljarbetet och träna på att ta eget ansvar. Individerna växer med uppgiften och lagandan stärks. 

Här är några tips:

 • Skapa visioner om en klassresa.

 • Samla snabbt och enkelt in pengar till klasskassan.

 • Ge eleverna möjlighet att visa sin drivkraft.

 • Bygg kamratskap genom arbete mot ett gemensamt mål.

Material att beställa utan kostnad

 
Film - Så här går det till att sälja Kakserviceprodukter
 

Kontakta oss

 • Sommaröppettiderv26 - v27:  07.30 - 15.00
  v28 - v30:  08.30 - 15.00
  v31:  08.30 - 16.00
  v32:  07.30 - 17.00 (vanlig tid)

  Ha en fin sommar!
 • Kakservice AB
  Kunskapsgatan 9
  431 44 Mölndal
 • SUSA - Svensk Miljöbas
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.