Klassresa ut i Europa

Varje år gör alla avgångselever på Fridagymnasiet i Vänersborg en gemensam resa till en stad i Europa. I höst bär det av till Prag - delvis tack vare framgångsrik kakförsäljning.

Mitt i Vänersborg ligger Fridagymnasiet, ett gymnasium med inriktning mot naturvetenskap, samhällskunskap och ekonomi. I höst är det dags för avgångseleverna att göra den traditionella europaresan, som i år går till Tjeckiens huvudstad Prag. På programmet står bland annat ett besök på en tjeckisk skola och ett koncentrationsläger från andra världskriget. 

 - Vi har valt att lägga resan tidigt på terminen för att eleverna ska kunna dra nytta av den sammanhållning som förhoppningsvis uppstår, säger Petrus Lyckefjäll, lärare och mentor på skolan. 

 Kostnaden för de 38 eleverna kommer att uppgå till närmare 120 000 kronor, och även om stipendium täcker en del av utgifterna var det nödvändigt för eleverna att själva tjäna pengar till klassen genom någon form av försäljning. 

 - Vi har sålt kakor några gånger tidigare och det har gått ganska bra, det är relativt lättsålt. Femtio kronor för en kakburk är ingen större kostnad för de flesta.

 Ett krav från flera av eleverna var dock att de skulle sälja med beställning via katalog, så att kunderna själva fick välja vad de vill ha, och inte genom så kallad direktförsäljning då ett antal kakburkar är utvalda och levererade på förhand.

 - Vi har haft direktförsäljning tidigare men eleverna gillade inte att känna kravet på sig att sälja just de burkarna. De flesta föredrar att exempelvis lägga kataloger på sina föräldrars jobb - de är nog lite för stora för att gå runt och knacka dörr och dessutom har de mycket annat att göra på fritiden, säger Petrus.

 Det är just Petrus som organiserat och samordnat försäljningen. Bland storsäljarna märks Konrads Kalasknäcke, men även Mormors Dubbla Chokladflarn har varit populära. Allt har förlöpt smidigt tycker han, så när som på ett litet missöde: Vid ett tillfälle välte leverantören pallen med kakburkarna, så att de for i backen och många kakor gick sönder. Lyckligtvis löste det sig snabbt och lätt. 

 - Vi fick en ny leverans från Kakservice direkt, säger Petrus. 

 När eleverna slutligen återvänder från sin resa hoppas Petrus att de får med sig en bild av en annan kultur och ett annat skolsystem - att de fått en bild av hur det kan se ut ute i världen. 

 - Eventuellt kommer det också att ske ett utbyte, genom att de tjeckiska eleverna besöker oss i Vänersborg, säger Petrus. 

Fridaskolan

Total förtjänst 12.430:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar3 st
Antal deltagare38 st
Total förtjänst12.430 kr

Antal sålda burkar – 5 i topp

Konrads Kalasknäcke85 st
Mormors Dubbla Chokladflarn80 st
Mammas Chokladbollar78 st
Josefinas Finknäcke73 st
Lillebrors Bästa Kolablandning65 st

Kontakta oss

  • Vardagar: 07.30-17.00
  • Kakservice AB
    Kunskapsgatan 9
    431 44 Mölndal
  • Miljödiplom
  • NPA
  • Friends företagsvän
  • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.