Mer pengar än väntat för rutinerade försäljare

Niondeklassare på Kärraskolan i Göteborg har flera års erfarenhet av kakförsäljning. När de äntligen var dags att åka på den efterlängtade skolresan visade det sig att resultatet var bättre än väntat – pengarna räckte till ytterligare en gemensam utflykt!

Att sluta grundskolan är speciellt på flera sätt. Pressen på eleverna är ofta större än vanligt – det är många nationella prov och inte sällan en jakt på bättre betyg. Samtidigt är det uppbrottets tid, kanske en tid av vemod, förväntan, glädje tomhet – eller allt på en gång. 

Kanske är det just då det är som viktigast att göra den där resan tillsammans. Att komma samman en sista gång och få ett minnesvärt avslut. För niondeklassarna på Kärraskolan i Göteborg har detta avslut funnits med i tankarna länge. Ända sedan fyra år tillbaka har de sålt olika produkter för att tjäna ihop tillräckligt med pengar för en klassresa tillsammans med några föräldrar. 

– Jag har bara varit med sedan i höstas, men just kakförsäljningen har varit populär eftersom alla tycker att det är så lättsålt, säger Monica Wallander som är lärare och kontaktperson. 

Hon var den som beställde och delade ut kataloger till de elever som ville sälja till klassen, samlade in beställningarna och lade ordern till Kakservice. När lådorna sedan kom till skolan och skulle fördelas hade hon stor hjälp av den så kallade ”resegruppen”, en arbetsgrupp bestående av några extra engagerade elever. De har även arbetat med att ta fram olika förslag på resmål, som de sedan presenterat för övriga. Monica tror att processen som helhet kan varit till nytta för eleverna på flera sätt än rent ekonomiskt. 

– De elever som varit med i resegruppen har säkert lärt sig mycket på att ringa runt och kolla tider och priser och sånt, men jag tror att alla som sålt har lärt sig en del, inte minst att ta kontakt med okända människor. Säkert skulle man kunna tänka ännu mer på den biten i framtiden, att använda försäljningen i undervisningen, säger Monica Wallander.

Bland eleverna visade det sig att det fanns en person som utmärkte sig extra mycket. Måhända en framtida professionell försäljare.

- Vi har en kille som sålde otroligt mycket. Många lämnar katalogerna till sina föräldrar, men den här killen är väldigt social och var ute och knackade på själv. Alla tyckte att han var jätteduktig, säger Monica.                    

Såväl Gotland som Värmland fanns med på listan som resegruppen tog fram. Till slut bestämde sig eleverna för en lägerskola i bohuslänska Ramsvik, med möjlighet till exempelvis havsbad, fiske och kajakpaddling. Men när alla siffror var sammanställda visade det sig att eleverna hade tjänat mer pengar än vistelsen i Ramsvik kostade. 

– Då bestämde vi oss för att även göra en dagsutflykt till Varberg som vi följde med på, säger Monica Wallander. Vi har gjort den resan med andra klasser. Vi brukar gå runt i stan och få en guidad tur på museet. Det är jättetrevligt!

Kärraskolan

Total förtjänst 9.460:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Total förtjänst9.460 kr

Antal sålda burkar – 5 i topp

Mammas Chokladbollar55 st
Helgas Hemliga Chokladdrömmar53 st
Kajsas Kafékakor51 st
Kålles Kolabollar47 st
Josefinas Finknäcke32 st

Kontakta oss

 • Sommaröppettiderv26 - v27:  07.30 - 15.00
  v28 - v30:  08.30 - 15.00
  v31:  08.30 - 16.00
  v32:  07.30 - 17.00 (vanlig tid)

  Ha en fin sommar!
 • Kakservice AB
  Kunskapsgatan 9
  431 44 Mölndal
 • SUSA - Svensk Miljöbas
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.