tjäna pengar till er förening

Tjäna pengar till föreningen – genom föreningsförsäljning

Beställ gratis infopaket

I en förening blir kostnaderna lätt många och man vill att pengarna ska räcka till allt från matcher och träningsläger till att investera i ny utrustning. Då behövs det pengar i föreningskassan och det är oftast upp till medlemmar, föräldrar och ledare att genomföra insatser som fyller på denna kassa, ofta genom att sälja produkter. Vi på Kakservice hjälper tusentals föreningar varje år att tjäna pengar till föreningen genom föreningsförsäljning. Våra produkter är riktigt lättsålda och vi vet hur man utför en försäljning på bästa sätt genom att sälja kakor. På denna sida har vi samlat våra bästa tips på hur du får mer pengar i föreningskassan via Kakservice! 

Att vara en del av en förening är en fin upplevelse där man delar ett intresse och ett sammanhang med andra människor. Samtidigt får man utlopp för en sysselsättning som man kan växa och utvecklas inom. Detta gäller oavsett om föreningen handlar om idrott, djur, kultur eller något helt annat. Att engagera sig tillsammans med andra människor ökar både självkänslan och förmågan att samarbeta. Och precis så är det när man samlar in pengar till föreningen. Att arbeta mot ett tydligt mål som gynnar alla stärker gruppen och teamkänslan. 

Tjäna pengar till föreningen – Så går det till

Att sälja kakor från Kakservice är ett snabbt sätt att tjäna pengar till föreningen. Produkterna är enkla att sälja och hanteringen för den som är säljansvarig är strukturerad och digitaliserad för att det ska bli så smidigt som möjligt. Vi har utarbetat en process som gör det väldigt enkelt att komma igång. Såhär går ni tillväga: 

  • Utse en ansvarig för föreningsförsäljningen. Denna person beställer ett infopaket från oss på Kakservice som innehåller allt ni behöver för att komma igång. Här anger du hur många kataloger ni vill ha, vi rekommenderar två stycken per säljare. 

  • Dela ut katalogerna till deltagarna som ska sälja kakor och bestäm ett datum då ni avslutar försäljningen. Dela också ut gruppkoden till Mina Sidor där säljarna får en personlig webbshop och lägger in sina beställningar digitalt.

  • Nu är det dags att ta upp beställningar! Säljarna kan välja om de vill använda katalogen, skicka ut länk till sin digitala webbshop, eller både och! Några bra tips är att knacka dörr, sälja till släkt och vänner, använda sociala medier och be föräldrarna lägga en katalog i lunchrummet på sin arbetsplats om att ni vill tjäna pengar till föreningen. 

  • När försäljningsperioden är slut sammanställer säljarna vad de sålt på Mina Sidor. Du som administratör skickar sammanställningen vidare till oss på Kakservice, och därefter kommer kakburkarna dit ni önskar inom 2-5 arbetsdagar. 

  • Ni delar ut beställningarna till alla kunder, tar betalt, och behåller er vinst. Så enkelt är det! 

 
Lättsålda kakor stärkte föreningens ekonomi

Många idrottsföreningar kan nog skriva under på att föreningskassan är lite skral ibland. På Holafors Ridklubb bestämdes det att de medlemmar som ville skulle sälja kakor som lagförsäljning för att tjäna pengar till föreningen. Efter två kakförsäljningar hade föreningen fått tillräckligt med pengar för att köpa in en ny häst till ridskolan och för att lägga undan till en buffert som täckte höjda elkostnader under vintern och extra hö vid behov. 

Läs mer om hur medlemmarna gjorde

 
Kakförsäljning gav klirr i föreningskassan

Att sälja kakor, godis och knäckesticks gav även cheerleaderföreningen Stingrays Cheer i Skellefteå ett välkommet tillskott i kassan. Varje år behövde idrottsföreningen få in pengar för att finansiera träningslokaler, resor och för att kunna delta i olika tävlingar. Dessutom brukade de bjuda in en professionell koreograf från USA som inspiration och hjälp för tränarna när de ska sätta ihop sina program. Och det är ju också kostsamt. Kakförsäljningen gav lättförtjänta pengar och blev en riktig stöttepelare i föreningens ekonomi.

Läs mer om hur Stingrays Cheer gjorde för att tjäna pengar till föreningen

Hur mycket kan man tjäna med föreningen? 

När du tar hjälp av oss på Kakservice för att samla ihop pengar till er förening är det enkelt att räkna ut hur mycket pengar ni har möjlighet att tjäna, och hur många kakburkar ni behöver sälja. En burk säljs för 75 kr styck och er förtjänst på varje burk är 33 kr. Det innebär att 44% av allt ni säljer blir förtjänst som går direkt till er föreningskassa.

Ta som räkneexempel att ni är 25 lagkamrater som hjälps åt att sälja de populära kakorna, godiset och knäckebröden till familj och vänner för att tjäna pengar till föreningen. Det går bra för er och de ni frågar vill självklart vara med och stötta ert lag och era aktiviteter. Alla lagkamrater säljer 20 burkar var och tillsammans får ni sålt totalt 500 burkar. Eftersom att varje burk ger en förtjänst på 30 kr innebär det att ni tillsammans lyckats tjäna 15 000 kr till föreningskassan. 

Vill ni tjäna pengar till er förening?

Beställ gratis infopaket

Sätt upp tydliga mål för föreningsförsäljningen

Det är mycket man vill att lagkassan ska räcka till; utrustning, seminarier, resor, lokal, teamaktiviteter, träningskläder, med mera. När man genomför en föreningsförsäljning för att tjäna pengar till föreningskassan har man ofta siktet inställt på att sälja så mycket som möjligt. Det är helt rätt inställning, samtidigt som det kan vara extra bra att sätta upp ett konkret mål med en summa som hela gruppen vill uppnå. Då kan man ställa in sig på den summan och räkna ut exakt hur många burkar man behöver sälja för att komma dit. När man väl nått det målet går det oftas av bara farten att sälja ännu fler kakburkar. 

Låt säga att ni vill samla in 18 000 kr till er förening, då sätter ni det som mål så att alla säljarna vet vad de ska sträva efter. Dela målsumman på 30 kr, som är er förtjänst på varje burk, så att ni vet hur många burkar ni behöver sälja tillsammans. 

I detta exempel behöver ni sälja totalt 600 burkar tillsammans. Om ni till exempel skulle vara 20 deltagare som är med och säljer kakor innebär det 30 burkar var för att nå en total vinst till föreningen på 18 000 kr. 

Tips för att peppa deltagarna att sälja till föreningen

Det som vi på Kakservice sett under alla år som vi hjälpt föreningar är att genomsnittssäljaren säljer 23 stycken kakburkar. Om ni inte vill sätta en summa som säljmål kan ert mål formuleras i antal burkar. Det kan till exempel vara ett minimimål för att alla säljarna ska sporras att komma igång med försäljningen, och veta att det finns ett visst krav på dem att bidra till gruppens gemensamma kassa. 

Sandra som är mamma till Logan i fotbollslaget IFK Umeå P14 bjuder på sina bästa tips för att tjäna pengar till föreningen med Kakservice. “Innan försäljningen drog igång satte laget upp som mål att alla skulle sälja 15 burkar var, som en ribba för att ha något att sträva efter, och de allra flesta nådde långt över det målet.” 

Tre tips från Sandra när ni genomför en föreningsförsäljning 

  • Håll det så digitalt som det går, det underlättar hanteringen.

  • Sätt upp ett mål på antal sålda burkar per person så har man något att sträva efter. 

  • Ha roligt, peppa och utmana barnen redan från start vid ung ålder att våga sälja själva.

Tjäna pengar till föreningen – vi hjälper er hela vägen

Engagemanget i föreningar är oftast ideellt och det behövs många olika aktiviteter för att samla in pengar och få ekonomin att gå ihop för föreningen. Det är här som föreningsförsäljningen av Kakservices produkter kommer in.

För att en försäljningsaktivitet ska fungera i föreningen är det viktigt att den är enkel att genomföra. Vi tror att populära och lättsålda produkter är den bästa förutsättningen för att medlemmarna ska engagera sig, komma igång snabbt och tycka att försäljningen är enkel. Att tjäna pengar till föreningen ska vara roligt och utvecklande! 

“Det som jag tror barnen tycker är roligast med att sälja kakor och tjäna pengar till resan är att få känna en positiv ansvarskänsla. Att de tjänar pengar gör att resan blir genomförbar. Det blir också en känsla av samhörighet för alla inblandade, alla bidrar med det man kan.” 

Hanna vars dotter Tilma tränar truppgymnastik i Rödebygymnasterna. 

Kakservice produkter

 
Vad kan man sälja som förening? 

Många av de produkter som Kakservice erbjuder är klassiker: Lillebrors Kolor och Mammas Chokladbollar är riktiga favoriter som många köper om och om igen.

Men det finns inte bara kakor och godis i sortimentet. För de som önskar ett nyttigare alternativ finns även flera sorters knäckesticks att välja emellan. Vårt breda sortiment ökar försäljningen och gör att produkterna går att sälja året runt.

Vårt kompletta sortiment finns i säljkatalogen samt i säljarnas personliga webbshoppar så att det är enkelt att presentera utbudet för personer ni vill sälja till. Där finns också en närmare beskrivning av varje produkt, tydlig allergiinformation, näringsvärde och innehållsdeklaration. I sortimentet finns glutenfria, laktosfria och veganska alternativ så att alla ska kunna hitta sin favorit. 

  • Vårt breda sortiment har något för alla. Kakorna och godiset är mycket uppskattade och passar lika bra till kaffet som till fredagsmyset. Våra knäckesticks är perfekta för dig som vill ha något mindre sött. Dessa är supergoda som både frukost och mellanmål.

  • Alla produkter oavsett sort har samma pris. Det gör det lätt för både köparna och säljarna att räkna ut vad beställningen kommer att kosta, och man behöver inte hålla flera olika priser i huvudet eller bläddra fram och tillbaka i katalogen för att kolla. 

  • Just kakor och godis är enkla och passande produkter för barn att sälja. Det är ingen specifik kunskap som behövs kring produkterna, och barnen har ofta egna favoriter i sortimentet som de kan tipsa om. 

  • Produkter från oss på Kakservice är inte beroende av en specifik säsong. De fungerar lika bra att sälja året runt, oavsett sommar eller vinter. Och även om det precis varit jul laddar de flesta gärna upp med lite fler kakor för att alltid vara redo för en god fika när det kommer gäster. 

  • Ett plus i kanten är att om man mot förmodan inte skulle äta upp godsakerna inom kort så fungerar alla kakor och alla bollar bra att frysa ner. 

Trevligt med ett blandat sortiment!

Carinas dotter Gabriella går i klass 9A på Sjöängsskolan i Askersund, och när de genomför försäljningar med klassen är Carina säljansvarig. Hon berättar att de som brukar handla av klassen utforskar sortimentet mer och mer för varje gång. Nu är det inte bara kolabollar och chokladbollar som är populärt och går att tjäna pengar på. Kunderna har upptäckt knäckebrödet, och även försäljningen av godis har börjat öka. 

Sjöängskolan 9a

Sjöängskolan Klass 9A

Vill ni sälja kakor, godis och knäckesticks?

Beställ gratis infopaket

Utmaningar med föreningsförsäljning

Det är skillnad på att sälja för att tjäna pengar till laget och att genomföra en försäljning för att fylla på föreningskassan. Laget behöver ofta få in pengar för att kunna åka på cuper och träningsläger, medan föreningen kanske behöver finansiera en renovering av klubbhuset, en ny gräsplan eller vill ha en buffert för oförutsedda utgifter. Att tjäna pengar till föreningen kan därför pågå kontinuerligt under en lång tid. 

Att administrera en försäljning med många medlemmar, blir lätt en utmaning i föreningslivet. Ett tips är att utse en kontaktperson i varje lag för att underlätta administrationen. Föreningens behov kan också ses som “långt borta” för medlemmarna och därför kan det vara svårt att väcka engagemang för att fylla på föreningskassan.

Tjäna pengar till din förening - tips på hur ni ökar motivationen

  • Beskriv målet så tydligt som möjligt (exempelvis en ny gräsplan)

  • Förklara varför säljarnas insats är så viktig

  • Berätta att det är något som kommer till nytta för alla

  • Gör det lätt att komma igång att sälja snabbt

 
För att ytterligare höja engagemanget kan ni bestämma ett antal burkar som varje lag ska sälja för att tjäna pengar till föreningen. Säljer ni fler än dessa burkar så går förtjänsten oavkortat till er förening.

Granlo bandykillar

Hur mycket pengar får en ideell förening tjäna? 

Föreningar i Sverige som ägnar sig åt till exempel idrott, kultur, välgörenhet eller socialt arbete drivs som så kallade ideella föreningar. Syftet med denna föreningsform är att främja ett ideellt ändamål, som medlemmarnas gemensamma intresse, och alltså inte att generera någon ekonomisk vinst till medlemmarna eller andra parter. Förutom vissa skatteregler är lagstiftningen kring ideella föreningar sparsam i Sverige. 

Vinsten återinvesteras i verksamheten 

En ideell förening i Sverige får tjäna pengar till föreningen och sin verksamhet, med kravet att vinsten återinvesteras i föreningen för att främja det ideella ändamålet, och att ingen vinst delas ut till medlemmar eller andra aktörer. Att återinvestera pengarna i föreningen kan innebära allt från aktiviteter som gör det möjligt att utöva en idrott, till insatser som utvecklar medlemmarna inom ett visst ämne. Det kan också vara att betala hyra, köpa ny utrustning eller åka på träningsläger. 

Det finns ingen gräns på hur mycket pengar man får tjäna som ideell förening, oavsett om det gäller föreningsförsäljning eller andra aktiviteter som drar in pengar till föreningskassan. Inkomsterna kan vara i form av till exempel medlemsavgifter, försäljningar, donationer eller utförda tjänster. Allt överskott ska alltså stanna i föreningen och vara till nytta för medlemmarna den vägen.

Nu ännu lättare att tjäna pengar till din förening

Två bra hjälpmedel för att förenkla föreningens kakförsäljning via Kakservice:
 

  • Mina sidor:  Mina sidor gör det enklare att sköta föreningens administration och underlättar kommunikationen med kontaktpersonerna genom en smart meddelandefunktion.

  • Webshop: att visa upp produkterna för så många som möjligt ökar försäljningen. Via Mina sidor får de säljande medlemmarna tillgång till webshopen som de kan dela på sociala medier och visa för alla som de känner. Att både använda den digitala webshopen och den traditionella säljkatalogen har visat sig ge bäst resultat.

Enkelt är bra. Andra fördelar med att sälja Kakservice produkter för att tjäna pengar till föreningen är att ni inte behöver lägga ut pengar i förväg. Ni betalar först när ni sålt färdigt – och bara för de burkar ni har sålt. 44 procent av försäljningspriset 75 kronor går direkt till klubben. Dessutom kan ni starta en försäljning precis när det passar er. Det är bara att beställa ett infopaket så är ni igång!

Det är inte bara din förening som kan samlar pengar för att uppfylla renoveringen av föreningeslokalen eller anordnar en föreningsfest. Läs mer om hur du kan tjäna pengar till laget eller tjäna pengar till klassen.

Här är de största utgifterna för idrottsföreningar

Kostnader i genomsnitt enligt statistik från Riksidrottsförbundets medlemmar.

  1. Tävling/träning

  2. Hyror

  3. Anläggningar

  4. Materiel/utrustning

  5. Övrigt

  6. Löner

  7. Ersättningar

  8. Kansli/administration

Vikten av att vara med i en förening

Att vara aktiv i en förening ger många hälsofördelar. Det gäller inte minst unga. Enligt en studie från Riksidrottsförbundet där nära 2 000 17-åringar tillfrågats, så svarade föreningsaktiva ungdomar att de var mer nöjda med livet och såg ljusare på framtiden än ungdomar i samma ålder som inte var med i en idrottsförening. 

Det är också en allmän uppfattning att ett aktivt föreningsliv hindrar unga från att hamna i dåligt sällskap och fastna i olika typer av missbruk. Så det är ett viktigt arbete ni i föreningarna gör.

Att fortsätta växa och utvecklas 

Väldigt många föreningar återvänder till oss efter sin första försäljning av kakor för att genomföra fler. Vissa grupper genomför till exempel en försäljning på våren och en på hösten för att tjäna pengar till föreningen inför säsongen genom att sälja. Vissa grupper säljer kakor oftare, och andra någon gång per år. Men det som är gemensamt för alla föreningar är att kassan kommer att behöva fyllas på, förr eller senare. 

Gemenskap i föreningslivet 

Det stora incitamentet till att vara en del av en idrottsförening är den gemenskap som kan erbjudas. Det menar Ungdomsbarometern i sin rapport Unga och Idrott 2023 som gjorts för Riksidrottsförbundet. Just gemenskapen som en värdefull aspekt lyfts ofta fram när det handlar om föreningsliv. Rapporten med sitt fokus på träning visade också att unga värdesätter sociala relationer högt, och att träna tillsammans med andra har blivit en viktigare drivkraft till att träna över tid. 

Detta är något unikt med föreningsidrotten, att vara en trygg och säker plats där man blir en del av ett sammanhang, något som andra träningsformer har svårt att konkurrera med. Rapporten från Ungdomsbarometern där 17 000 personer fått svara på frågor visar också att unga som tränar inom föreningslivet tränar mycket mer frekvent än de som tränar i annan regi. Även drivkrafterna skiljer sig, där de som tränar genom en förening i huvudsak drivs mer av att träffa sina kompisar och för att det är roligt. 

Vill ni också börja tjäna pengar?

Beställ gratis infopaket

Kontakta oss

  • Vardagar: 07.30-17.00
  • Kakservice AB
    Kunskapsgatan 9
    431 44 Mölndal
  • SUSA - Svensk Miljöbas
  • NPA
  • Friends företagsvän
  • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.