Fira kära mamma med en fika på mors dag

Fira kära mamma med en fika på Mors Dag!

Mors dag har vi firat i Sverige i nästan 100 år, en tradition som vi har tagit över ifrån USA. Där firades Mors dag första gången år 1907. Som så många andra av våra traditioner har firandet en koppling till kristendomen, men det var inte kyrkan som gjorde Mors dag till en högtid.

En kvinna vid namn Anna Jarvis hade några år tidigare förlorat sin mor och höll därför en minnesgudstjänst till hennes ära. Jarvis kämpade under flera år för att få denna dag till en allmän helgdag, och 1914 lyckades hon, och Mors dag-firandet spred sig över världen.
Fem år senare blev det även en dag att fira här i Sverige, på initiativ av författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg. 

Hur brukar man fira?

Att man ska ge sin mor en present den här dagen härstammar från den anglosaxiska traditionen att barn som arbetade hemifrån fick ledigt sista dagen i fastan för att åka hem till mor och fira Mothering Sunday. Då skulle man ge mor ett smycke och en kaka. 

Idag är det olika hur man väljer att fira sin mamma. Frukost på sängen, en present, en god fika. Sätten är många och det brukar också vara populärt att fira mamma med blommor, eftersom våren nu kommit.

 

Publicerad 27 maj

Kontakta oss

Phone icon 031-27 22 20 Letter icon kundservice@kakservice.se SMS icon SMS: 0730-12 22 20 Clock Vardagar: 07:30-17:30

Kakservice AB
Bifrostg. 44
431 44 Mölndal

Tjäna pengar


Tips

Sidor

Vill du köpa produkter?

Köp produkter

Om Kakservice:

Sedan starten 1984 har vår affärsidé varit att erbjuda skolklasser och lag ett enkelt och riskfritt sätt att tjäna pengar.

Förtjänsten används till gemensamma mål såsom klassresor och träningsläger. Vi har genom åren haft över 62 000 grupper som samarbetat med oss, och tillsammans har de tjänat mer än 350 miljoner som bidragit till många roliga aktiviteter och minnen.

Miljödiplom Företagsvän logo AAA Logo Zero Mission Logo

Integritetspolicy