SökMina sidorBeställ gratis infopaket

Recept, smarrig tårta med Pappas Punschbollar

Nu har Malin på Tårtspecialisten gjort ytterligare en helt fantastisk tårta där hon använder Pappas Punschbollar i tårtan. Vaniljfyllningen innehåller krossade "punschbollar" och strösslet på tårtans sidor kommer från det strössel som hade ramlat av i botten på burken. Så ett litet tips är att spara det överblivna strösslet till kommande bakverk, desserter. 

Pappas Punschbollar är chokladöverdragna läckerbitar rullade i chokladströssel. Dom har en lite mer vuxen smak med sin karaktäristiska, söta punscharom. I en låda finns det ca 20 st till priset av 50 kr. Både gott och prisvärt!

Om du vill få mer smarriga tips på tårtor, bakverk och kakor besök Malin på hennes hemsida Tårtspecialisten. Tack Malin för att du delar med dig av ditt fantastiska recept.

Banana Split Cake – med Pappas Punschbollar

- 1 st tårta, cirka 10-12 bitar

Ljus tårtbotten:

4 ägg

2 dl socker

1 dl potatismjöl

1 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

Dulce de leche- och bananfyllning:

1 burk dulce de leche

1-2 bananer

Vaniljmousse med krossad choklad och "Punschbollar":

3 dl grädde

1 msk vaniljsocker

25 g riven, ljus/mörk choklad

3 st mosade "Punschbollar" 

Marängsmörkräm:

4 äggvitor

2 msk vaniljsocker

3-4 dl socker

200-250 gram smör/bra margarin (Milda)

eventuellt florsocker efter smak

Chokladganaché:

100 gram mjölkchoklad (ej blockchoklad)

grädde, flytande

1-2 msk smör

Gör den ljusa tårtbotten såhär:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker tills det blir vitt och poröst (luftigt). Blanda potatismjöl, vetemjöl och bakpulver i en skål. Blanda gärna med gaffel för att vara säker på att allt blandas ordentligt. Rör ner mjölblandningen i äggsmeten, men rör så lite som möjligt. Smörj och bröa (gärna med mannagryn) en rund bakform med diameter cirka 23 cm. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 35-45 minuter. När tårtbottnen har svalnat, skär den i tre lager.

Dulce de leche:

Koka en burk sötad, kondenserad mjölk i 3 timmar (detta förbereder du med fördel dagen innan). Se till att burken hela tiden är täckt utav vatten (vattnet avdunstar hela tiden) annars kan den sprängas. Låt burken svalna av innan den används, det går bra att skölja den under kallt vatten när den har kokat klart.

Gör vaniljmoussen med krossad choklad såhär:

Vispa grädden tills den är halvfast (inte för stabbig). Tillsätt vaniljsocker efter smak och riv choklad fint, och häll i vaniljmoussen. Blanda ordentligt. Krossa eller dela punschbollarna i mindre bitar och blanda ut dem med grädden - alternativt "strö" ut dem över grädden efter att du har lagt på ett lager.

Gör marängsmörkrämen såhär:

Vispa äggvitorna i en skål på hög hastighet tills "smeten" har blivit riktigt "tjock" och skålen går att vända upp och ner. Tillsätt vaniljsockret och vispa lite till. Ställ skålen i ett vattenbad (placera skålen över en kastrull med kokande vatten) och tillsätt 3-4 dl socker, efter smak. Vispa i lite socker åt gången och häll inte på allt samtidigt! Fortsätt vispa (cirka 5-6 minuter) tills de flesta sockerkristallerna har löst upp sig - när sockret inte "syns" är marängkrämen klar! Fortsätt att vispa marängen vid sidan (inte i vattenbadet) i cirka 5 minuter så att marängen svalnar av litegrann. Vispa smöret/margarinet mjukt och smidigt och tillsätt sedan i marängen. Vispa tills allt blandats ordentligt. Tillsätt eventuellt florsocker/vaniljsocker för mera sötma och smak, om det behövs.

Montera tårtan såhär:

Lägg en (utav de tre) tårtbottnarna på ett tårtfat. Bred på hela burken med dulce de leche. Skiva bananer och sprid ut dem över hela tårtbottnen. (Du kan eventuellt nu, om du vill, bre på ett tunt lager vanlig grädde över bananerna). Lägg sedan på nästa tårtbotten. Bred över vaniljmoussen (den med krossad choklad) och bred eventuellt på ett tunt lager med sylt över grädden. Lägg på nästa tårtbotten och bred på det sista lagret med marängsmörkräm. 

 Täck överdelen först, och gå sedan nedåt över kanten på tårtan. Använd en platt stekspade/palett och fixera finishen på tårtan. Ställ den svalt en stund innan du börjar med chokladganachén.

Gör chokladganachén såhär:

Smält chokladen i en kastrull på låg eller "mellan"-värme, rör om nästan hela tiden så att inget fastnar i botten utav kastrullen. När all choklad har smält, häll på vispgrädde (ovispad) lite åt gången och rör om. Tillsätt vispgrädde efter önskad konsistens beroende på om du vill ha en väldigt trögflytande eller tunn ganaché. När du fått önskad konsistens, tillsätt 1-2 msk smör i ganachén och låt den svalna litegrann. Häll sedan över tårtan och ställ den i kylskåpet för att stelna innan du börjar med nästa moment.

Dekorera tårtan:

Vispa grädde och spritsa virvlar på chokladganachén. Dekorera med körsbär eller annan frukt. Dekorera gärna nedersta kanterna av tårtan med chokladströssel.

Tips!

Om du vill göra en "tappad glass", precis som min tårta, spara då en skopa utav marängsmörkrämen och frys in den en stund. Skopa sedan upp marängsmörkrämen med en glasskopa och placera den på tårtan, med en glasstrut ovanpå. Häll över lite chokladganaché över "glasskulan" så att det ser ut som glass-sås. Dekorera med strössel från burken med Pappas Punschbollar.

 

Publicerad 2 mars