Vår historia
Hembageri – familjetradition i flera generationer
Att det blev just kakor och andra godsaker som de två uppfinningsrika tonårsgrabbarna Mikael Westerberg och Jan Truuväärt skulle komma att specialisera sig på känns i backspegeln som tämligen glasklart.
För egentligen börjar Kakservices historia redan under några varma sommardagar på 70talet. De två vännerna Mikael och Jan har sommarlov och är ute och kör motorbåt bland öar och skär i Fjällbackas skärgård.
I de vackra naturhamnarna träffar de på seglare som lagt till och övernattat. Gästerna uppskattar friheten och enskildheten där ute, men pojkarna förstår att många ändå saknar de större hamnarnas service med färskvaror, tidningar och andra bekvämligheter – och vips har vännernas första affärsidé tagit form. Tillsammans lastar de båten full av nybakade frallor, kanelbullar och dagstidningar som de sedan säljer till de nöjda seglarna.
Den lyckade försäljningen ute i skärgården gav de båda unga herrarna blodad tand och en kort tid därefter gick de vidare och började sälja popcorn, godis och glass på sportarenorna Ullevi och Scandinavium i Göteborg.
Korsvägens Hembageri & Konditori
Arne Westerberg
Men erfarenheten av kakor och bakverk slutar inte där. Mikaels far, Arne Westerberg, var bagare och drev under många år Korsvägens Hembageri och Konditori i Göteborg. I det lilla bageriet fick ofta hela familjen hjälpa till under semestrar och lov. År 1984 får så Mikael kontakt med Kjell Wiberg, en god vän till den bakande fadern. Kjell äger en kakgrossistfirma och Mikael börjar åka runt till olika Göteborgsföretag för att sälja kakor. Det går bra och tillsammans med Kjell utvecklar han företaget och riktar in försäljningen mot föreningar och skolklasser.
Sakta men säkert växer företaget och efter en tid inser Mikael att han behöver en kompanjon. Och vem kan då ligga närmare till hands än ungdomskamraten Jan Truuväärt? År 1985 startar de ett handelsbolag tillsammans.
Till en början sköter Mikael och Jan själva allt på företaget. Varannan dag turas de om att köra ut leveranser till föreningar och skolor och varannan dag om att sitta på kontoret och ta emot beställningar.
Ryktet om Kakservices omtyckta och lättsålda produkter och den goda förtjänst som kunderna gör när de säljer burkarna når snart vida omkring. Mikael och Jan kör ena dagen upp till Dalarna och andra dagen till Kalmar med sin skåpbil fullastad av kakburkar.
Verksamheten växer
Under Kakservices första år låg kontoret på Norra Gubberogatan i östra delen av Göteborg. År 1988 ombildades så företaget till aktiebolag och fyra år senare hade verksamheten vuxit ur de gamla lokalerna och flytten gick någon mil söderut till området Åbro i Mölndal. Maj 2014 flyttade Kakservice några kilometer norrut till nya fräscha lokaler i den gamla lärarhögskolan som nu heter Pedagogen Park på Bifrostgatan 44.
Kakförsäljning går i släkten! Numera arbetar både Mikaels systerson Robert Mattsson och systerdotter Caroline Mattsson inom företaget.
Både Robert och Caroline har en gedigen erfarenhet av kakförsäljning bakom sig.
Som tonåringar var det nämligen de som tog över den försäljning av bullar och frallor i Fjällbackas skärgård som Mikael och Jan en gång startade.
VM-kakan åter i sortimentet genom ett avtal med Svensk Handboll
VM- eller EM-kakan var ett projekt som Kakservice genomförde tillsammans
med Svenska Fotbollförbundet i samband med fotbolls-VM och EM under
åren 1990, 1992, 1994 och 2000. Burkarna som hade de svenska
fotbollshjältarna på locket sålde fantastiskt bra och är idag
samlingsobjekt för fotbollsintresserade nostalgiker.
Nu är det dags igen! Genom ett avtal med Svensk Handboll har kakservice
tagit fram VM-kakan som officiell kaka för VM i handboll 2023. Genom
avtalet med Kakservice når sporten ut till tusentals idrottsklubbar och
skapar nyfikenhet för sporten.