En ny ponny står på önskelistan

Kiruna Ridklubb är en ideell förening med cirka 260 medlemmar som inriktar sig på barn- och ungdomsverksamhet. Disciplinerna är hoppning och dressyr, och totalt äger ridklubben 20 stycken hästar. De har också plats för uppstallade hästar, och en av dem som har sin egen häst på klubben är Sarah Elwsköld. Sarah blev medlem i föreningen 2015 och är nu ordförande i styrelsen. Hon berättar att Kiruna Ridklubb just nu samlar in pengar för att kunna köpa en ny ponny. 

- Man ska verkligen vara rädd om alla hästar, men de äldre hästarna ska man vara lite extra rädd om. Vi har några ponnyer som börjar bli äldre och de behöver ett lugnare tempo. Därför är vi i behov av att köpa in minst en ny yngre ponny till föreningen som kan avlasta de äldre. Vi hade gärna köpt in fler men det kostar ganska mycket, så under hösten har vi genomfört extra försäljningar för att samla in pengar, säger Sarah. 

100 familjer säljer kakor och godis 

Kiruna Ridklubb har en väl inarbetad rutin där man genomför fyra olika föreningsförsäljningar per år, där försäljningen med Kakservice sker under våren. För att samla in extra pengar under 2023 gjordes ytterligare en kakförsäljning under hösten med hjälp av Kakservice. Alla som känner att de har möjlighet att vara med och sälja ansluter sig till försäljningen som startas upp av Sarah. Det brukar bli runt 100 familjer som deltar, där det kan vara flera medlemmar i samma hushåll. 

- Vi samlar alltid in till en gemensam föreningskassa. Det är framförallt för att hålla nere kostnaderna mot våra medlemmar, till exempel priset på ridlektioner. Ridning är en dyr sport och vi vet att alla inte har möjlighet att betala vad det egentligen kostar. Hästar har en väldigt god effekt på människans hälsa och välmående, och den personliga utvecklingen. Så för att så många som möjligt ska ha chans att rida samlar vi in pengar genom försäljningar, lotter, klubbkläder med mera, berättar Sarah. 

Sätt ett tydligt mål 

När det är dags att starta igång en kakförsäljning skickar Sarah ut ett mail med information till alla medlemmar, och kommunicerar genom sociala medier och lappar i klubbrummet. Hon rekommenderar att vara tydlig med varför man samlar in pengar och att detta är något som görs gemensamt. Berätta vad pengarna ska användas till och hur mycket målet är att samla in. Ibland sätter Kiruna Ridklubb ett minimikrav på att varje hushåll ska sälja minst fem burkar. 

- Vissa når inte målet medan andra når långt över målet, men det viktigaste är att man hjälps åt och stöttar varandra. Det är ett teamwork! När försäljningen är genomförd brukar två till tre pallar med kakor, godis och knäcke levereras. Vi har bra utrymme här på gården där vi kan ta emot leveransen, sedan går det smidigt om man är några personer som hjälps åt att dela upp alla kakburkarna. Det blir lite lagerarbete men när det väl är gjort är det bara att komma och hämta det man har sålt. Vi servar gärna de som hjälpt till att sälja, säger Sarah. 

 

Tre tips från Sarah 

 1. Sätt ett tydligt mål så att alla är överens om varför ni samlar in pengar. Och glöm inte att det är ett teamwork! 

 2. Bestäm ett datum då försäljningen avslutas, men också ett sista betaldatum för de som har sålt. Medlemmarna skickar in pengarna de sålt för till föreningen, vi behåller förtjänsten i föreningskassan, och betalar in resten till Kakservice. 

 3. Ta hjälp av några personer när leveransen kommer. Man behöver vara några stycken för att sortera alla burkar. 

 

 

Bild 2: Sarah Elwsköld med sin häst Faramir.  

Bild 3: Det lilla “kärleksparet” Tjorven och Fröken på sommarbete 

 

 

Kiruna Ridklubb

Total förtjänst 71.580:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Antal deltagare110 st
Total förtjänst71.580 kr

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.