Skolklasserna tjänade pengar till USA-resa

Pengarna klasserna tjänade går till två resor. Ena gruppen ska fördjupa sig i Harry Potter och Sagan om Ringen på plats i Oxford. Andra gruppen ska få uppleva New York. När eleverna på Prolympia i Virserum avslutar sitt engelska tema går färden mot England och USA.

När friskolan Prolympia startade i Virserum för fyra år sedan valde man att bredda den vanliga Prolympia-profilen från enbart idrott till att även inkludera engelska språket. När det är dags att välja tema för Elevens val finns således inte bara sporter som dans, ishockey, ridning, fiske och fotboll bland alternativen, utan även engelska. De elever som väljer detta får avsluta kursen med en resa till ett engelskspråkigt land. 

 – Kanske är det anledningen till att det blivit så populärt att välja just engelska, skrattar Tina Bågenhammar, en av lärarna på skolan.

 I maj nästa år åker en av grupperna till London och Oxford. Året därpå åker en annan grupp till New York. Försäljning av Kakservice produkter förväntas i båda fallen utgöra en väsentlig del av resbudgeten. Men det finns fler fördelar. Exempelvis lyser entreprenörskap som en röd tråd genom den nya läroplanen, och det tränar eleverna på när de säljer kakor, menar Tina. 

 – De får vara kreativa, pröva egna idéer och lösa problem. De får möjlighet att ta initiativ och ansvar och de utvecklar sin förmåga att arbeta såväl självständigt som tillsammans med andra. Dessutom tränar de sin sociala kompetens vilket är oerhört viktigt i dagens samhälle. 

Ännu lättare att sälja via katalog

Prolympia AB är en skola som förespråkar globalt tänkande, internationella relationer och öppenhet mot omvärlden. Även tidigare år har resor till när och fjärran finansierats med hjälp av försäljning av bland annat Kakservice produkter. 

 – Vi har provat flera olika varianter för att tjäna pengar men jag måste säga att det som funkat bäst är kakorna. Jag tror förklaringen är ganska enkelt: Folk har inte tid att baka längre, men fika vill man göra ändå!

 Tidigare har eleverna mestadels använt sig av direktförsäljning, varje person har vanligen sålt 22 burkar per termin. Men framöver blir det nog mest försäljning med katalog. 

 – Det känns som det smidigaste alternativet. Då behöver man inte heller stanna vid de där 22 burkarna, utan kan fortsätta sälja så mycket det går, säger Tina. 

Fantasy och Survival

Man kan ju tänka sig att försäljningen skulle gå trögt på en liten ort som Virserum, med bara ett par tusen invånare. Men kanske har de tvärtom haft fördel av småskaligheten.

 – Samhället här har stöttat oss. Lokaltidningarna har skrivit om resorna och försäljningen och alla har velat hjälpa till.

 Engelskundervisningen sker med hjälp av roliga teman som gör att eleverna lättare kan ta till sig kunskapen. I år är temat Fantasy för gruppen som ska till England. Det är därför man bland annat besöker Oxford, en stad med kopplingar till såväl Harry Potter som Sagan om Ringen – böcker som eleverna läser under året. USA-gruppens tema är Survival och bland deras böcker märks Hungerspelen. De ska även bland annat besöka Ground Zero och gå på NHL-match.

 – Kanske blir det också någon spännande överraskning. En annan grupp fick träffa Peter Jöback i London efter att ha sett Fantomen på Operan, säger Tina Bågenhammar.

Läs mer om hur du kan tjäna pengar till klassen här! 

Prolympiaskolan

Total förtjänst 64.759:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar7 st
Antal deltagare12 st
Total förtjänst64.759 kr

Antal sålda burkar – 5 i topp

Mammas Chokladbollar425 st
Lillebrors Bästa Kolablandning409 st
Kajsas Kafékakor299 st
Kålles Kolabollar249 st
Morfars Makalöst Mumsiga Chokladkex (produkt utgått)248 st

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.