Säljmål, Snapchat och julfirande med släkten

Klass Sas21b läser samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap på Söderportgymnasiet i Kristianstad. De är nu inne på andra året och har börjat samla in pengar till sin klasskassa. Precis som många andra klasser på gymnasiet tar de chansen att minska sina privata kostnader under studenten, och kommer att använda sin klasskassa till allt från studentflak till karnevaldräkter. 

- Vad jag vet samlar alla klasser ihop pengar till sin student. Alla i klassen kanske inte har möjlighet att lägga egna pengar på till exempel studentflak, det är ju mycket annat som kostar pengar vid studenten. Våran klass samlar ihop till champagnefrukost, studentflak, karnevaldräkter och även lite småaktiviteter. Vi ska till exempel ha en sommarfest med klassen snart. Kanske kommer pengarna även räcka till ett bidrag till studentmössan, med det får vi se, säger Katia Vega Schlyter i klass Sas21b.

Större gemenskap efter försäljningen

I slutet av 2022 genomförde klassen en försäljning av kakor från Kakservice. Katia berättar att den gemensamma försäljningen gjorde att klassen fick en bättre sammanhållning. Att genomföra ett gemensamt projekt där alla hjälps åt och arbetar mot samma mål har stärkt gruppen och ökat gemenskapen. Därför passar det extra bra att avsluta denna terminen med en sommarfest.

Det var många i Katias klass som kände till Kakservice sedan tidigare och hade sålt kakorna genom bland annat idrottsföreningar. Några i klassen tipsade om att produkterna är lättsålda och ger bra pengar till klasskassan, så därför föll valet på just Kakservice när den första försäljningen skulle genomföras. Tillsammans med ett par andra i klassen var Katia ansvarig för att administrera försäljningen. 

- Jag beställde katalogerna till klassen och om någon hade frågor kontaktade de mig, och kunde jag inte svara på frågorna gjorde jag lite research. Alla i klassen var med och sålde, och vårt mål var att alla skulle sälja 20 kakburkar var. Huvudsaken var ju att man gjorde sitt bästa, och de flesta nådde långt över 20 burkar. Totalt sålde vi 815 stycken kakburkar, säger Katia. 

Tjänade över 20 000 kr 

När katalogerna från Kakservice anlände till klassen var det dags att börja sälja kakor för att samla in pengar till klasskassan. De vände sig till familj och vänner, och till elever och lärare på skolan. Klassen använde sig av många olika tillvägagångssätt och Katia tror att det var just det som var framgångsfaktorn. Vissa knackade dörr med katalogen, andra delade länken till sin personliga webbshop på sociala medier, och några föräldrar tog med sig en katalog till sina arbetsplatser. 

- Funkade inte det ena så funkade det andra. Jag använde mig mest av katalogen för att jag är van vid den. Det funkade också väldigt bra när vi delade länken på till exempel Snapchat Story. Vi sålde ju kakor över jul och då brukar man träffa många släktingar, så vi tipsade alla i klassen om att ta med sig katalogen när man ska fira jul. Denna gången sålde vi så mycket att vi tjänade över 20 000 kr till klassen, säger Katia. 

Lägg in försäljningen i webbshopen kontinuerligt

Att bekanta sig med den personliga webbshopen som alla deltagare får tillgång till är ett tips från Katia. Förutom att familj och vänner kan handla direkt från webbshopen om du skickar ut din länk, kan du också använda webbshopen för att registrera det som du sålt med hjälp av katalogen. Katias klass kom överens om att försöka lägga in all sin försäljning i webbshopen regelbundet, och inte vänta tills slutet av säljperioden. Då kunde alla i klassen se deras gemensamma försäljning i uppdaterade siffror, och bli både inspirerade och motiverade till att sälja mer. 

Tre tips från Katia 

 • Använd både katalogen och den personliga webshopen för att sälja så mycket som möjligt.  

 • Passa på att sälja under julen då man ofta träffar många människor, både familj och släkt. 

 • Använd webshopen för att kontinuerligt lägga in det du sålt via katalogen. Det håller klassen motiverad och uppdaterad om den totala försäljningen.
   

Skribent: Micaela Angerheim

 

Söderportgymnasiet Sas21b

Vi tjänade 25.460:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Antal deltagare32 st
Förtjänst senaste säljomgång25.460 kr

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Kunskapsgatan 9
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.