Klassen sålde 115 burkar första dagen

En gång per termin genomför klass 9A på Sjöängsskolan i Askersund en försäljning, och Gabriellas mamma Carina tycker det är viktigt att vara ute i god tid för att hinna sälja innan andra klasser påbörjar sin försäljning. Föräldrarna har skapat en Facebookgrupp och redan under jul- och sommarloven startar Carina igång en omröstning kring vad eleverna vill sälja kommande termin.

- Föräldrarna får fråga sina barn vilka produkter de vill sälja och sedan har vi en omröstning i gruppen. Vi har sålt olika saker men sedan vi testade kakor från Kakservice har omröstningarna hamnat där då kakorna säljer sig själva. Jag var skeptisk till att sälja kakor och trodde inte att det skulle gå, men i efterhand har jag fått ändra mig och lova att aldrig vara skeptisk till något igen. Kakorna var otroligt lättsålda och de har gett oss den bästa inkomsten, säger Carina.

Alla hjälps åt

Att genomföra en försäljning är inget enmansjobb, det är viktigt att man hjälps åt och det är betydelsefullt att även föräldrarna stöttar upp i arbetet. Eleverna använder sig både av katalogerna, och delar länken där man kan lägga sin beställning digitalt. Föräldrarna lade till exempel ut kataloger i lunchrummen på sina jobb, och klassens lärare lade en katalog i personalrummet på skolan. Redan första dagen hade klassen sålt 115 burkar med kakor. Att sälja 4-6 burkar till en kund är inte ovanligt, som mest har Carina sålt 8 burkar till en och samma person.

- Du behöver inte gå runt och sälja, om man lägger ut en katalog med en beställningslista säljer kakorna sig själva. Du behöver inte ens prata om produkterna för folk vet vad det är. Jag säger bara “Gabriellas klass säljer kakor” och så börjar folk fylla i listan med sin beställning. Nu händer det att folk kommer fram och frågar om vi inte ska sälja kakor snart igen. Då vet man att produkten är omtyckt, säger Carina.

Utforskar sortimenet 

Att kakor fungerar året runt är något som underlättar försäljningen enligt Carina, och att de har lång hållbarhet. Eftersom man kan frysa in kakorna är det dessutom många som köper en extra burk. Höstterminen 2022 var tredje gången som klass 9A på Sjöängskolan sålde kakor från Kakservice. De som brukar handla av klassen utforskar sortimentet mer och mer för varje gång, nu är det inte bara kolabollar och chokladbollar som är populärt. Kunderna har upptäckt knäckebrödet, och även försäljning av godis har börjat öka. 

- Pengarna ska gå till en skolresa under våren men klassen har inget specifikt önskemål, vi försöker få ihop så mycket pengar som möjligt och sedan ser vi hur långt det räcker. Vi siktar på att kunna vara borta en hel helg, och jag tror klassen vill göra något där man får tid att umgås med varandra. Vi föräldrar och elever ska ta fram några förslag och sedan får eleverna rösta, så vi får se vart det bär av.

 

Tre tips från Carina inför att sälja med klassen

 • Att planera försäljningen så att betalningen hamnar strax efter löning brukar vara uppskattat. 

 • Det är bra att skicka ut påminnelser under försäljningstiden. I Facebookgruppen skriver Carina när det är två veckor kvar, och sedan när det är en vecka kvar. 

 • Ha bärhjälp när du tar emot pallen med alla kakburkar, och var på en plats med gott om yta för att lägga ut och sortera burkarna. 

 

 

Klass 9A på Sjöängsskolan

Total förtjänst 16.875:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Antal deltagare20 st
Total förtjänst16.875 kr

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.