En försäljning långt över säljmålen

På Filbornaskolan i Helsingborg går Ajla Pejkusic och hennes klasskompisar sista året på gymnasiet. De läser på samhällsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och tar snart studenten. För att täcka en del av alla kostnader som det innebär att ta studenten fick de tips från några vänner att börja samla pengar till en klasskassa. Nu har de precis genomfört en försäljning av kakor som gick över förväntat. 

- Vi hörde från några vänner som tagit studenten att de samlade in pengar till klassen under tiden de gick på gymnasiet, för att använda till allt som kostar pengar vid studenten. Då bestämde vi oss för att göra likadant. Vi var nog den första klassen på skolan som började med en gemensam kassa för studenten, och sedan är det många klasser som gjort samma sak. Det är skönt att man inte kommer behöva betala allting själv, studentflaket är något som är ganska dyrt och det kommer vi betala med de gemensamma pengarna, säger Ajla Pejkusic. 

I skolan som Ajla gick i tidigare sålde de kakor från Kakservice för att samla in pengar till en skidresa. Därför hade Ajla koll på att det var enkelt att sälja kakor och tipsade sin klass om Kakservice. Klassen tyckte att det lät som en bra idé, och Ajla tog ansvar över att beställa ett infopaket för att komma igång med försäljningen.

Bättre än förväntat

- Under höstterminen när vi hade börjat i trean startade vi vår försäljning med Kakservice, och en vecka senare var det flera klasser som också sålde kakor, så vi fick lite konkurrens. Det gick ändå bättre än vad vi hade förväntat oss. Vi fick lite klasstid där jag delade ut katalogerna och informerade om försäljningens sluttid med mera, sedan var det bara att köra igång! säger Ajla. 

Klassen kom överens om ett säljmål på 10 stycken burkar per person, och för att ingen skulle kunna åka på en räkmacka medan resten av klassen ansträngde sig sattes även ett straff upp. Sålde man inte 10 stycken burkar fick man själv betala in resterande summa till klasskassan, alltså 30 kr per burk man inte sålde. En kakburk kostar 70 kr, och av den summan blir klassens förtjänst 30 kr. 

Sålde till familj och vänner

- Vi hade egentligen kunnat sätta upp ett högre säljmål, vissa sålde 50-60 burkar var. Om vi kommer att genomföra någon mer försäljning kanske vi sätter gränsen vid 15 stycken burkar. De flesta var väldigt positiva till försäljningen, många fick en extra katalog och bad sina föräldrar lägga den på sin arbetsplats till exempel. Vi sålde till familj, släkt och vänner, även våra lärare köpte såklart och stöttade oss, säger Ajla. 

Ajla upplevde personer hade svårare att säga nej till en burk kakor när hon var ute och knackade dörr, jämfört med när hon skickade ett meddelande med en länk till webbshopen. Ajla tror att det var orsaken till att de sålde mer via katalogerna än webbshopen. När det sedan var dags för sortering höll de till i en klasskompis garage för att få plats med alla kakburkar, och man hade två dagar på sig att hämta upp de burkar man sålt. 

- Jag tycker att vi borde sälja kakor en gång till nu under våren för att få ihop lite mer pengar, då har det ju gått ett tag och man har hunnit äta upp sina kakor. Mammas Chokladbollar var de vi sålde mest av, och även Smillas Sursockrade Godisar gick väldigt bra. Det är bra att det finns mycket att välja på, avslutar Ajla.

Läs mer om att tjäna pengar till laget genom Kakservice. 

Skribent: Micaela Angerheim

 

Klass SA20 på Filbornaskolan

Total förtjänst 17.125:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Antal deltagare21 st
Total förtjänst17.125 kr

Kontakta oss

 • Sommaröppettiderv26 - v27:  07.30 - 15.00
  v28 - v30:  08.30 - 15.00
  v31:  08.30 - 16.00
  v32:  07.30 - 17.00 (vanlig tid)

  Ha en fin sommar!
 • Kakservice AB
  Kunskapsgatan 9
  431 44 Mölndal
 • SUSA - Svensk Miljöbas
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.