Högt tryck på godis till påsk

Påsklovet var inte långt borta. Då passade klass 5B på Tranängskolan i Tranemo på att sälja godis och kakor för att tjäna pengar till klassresan. Föräldern Åsa Starrén höll i försäljningen och rekommenderar andra att genomföra en försäljning under just denna period. Påsken är förmodligen den helg då vi äter som allra mest godis i Sverige. Därför hade eleverna ett löfte till sina kunder - leverans innan påsk! 

- Innan jul satt jag och googlade på vad man kan sälja för att tjäna pengar till sin klass. Då fick jag upp Kakservice. Jag har köpt deras kakor förut så jag kände igen burkarna. Jag beställde ett infopaket med säljkataloger och smakprov, men sedan kom det massa annat emellan och detta glömdes helt bort. Nu innan påsk började eleverna själva prata om att de ville hitta på något för att samla in pengar till klassresan i sexan, och då tog jag fram de där katalogerna, berättar Åsa som är förälder till Otto i klass 5B.

Kort och intensiv försäljningsperiod 

Eftersom att säljkatalogerna innehöll ett säsongsbetonat sortiment med fokus på jul fick Åsa rekommendationen från Kakservice att beställa ett nytt infopaket med aktuella säljkataloger. Åsa var egentligen för ivrig för att vänta på nya kataloger, men de levererades snabbt och hon fick dessutom ytterligare en burk med smakprover. Med två godisburkar fick Åsa en briljant idé. Säljkatalogerna levererades en fredag, och på måndagen efter besökte hon klassen i skolan. 

- Jag åkte till klassen och försökte få alla eleverna taggade på att sälja och tjäna pengar till klassresan. Samtidigt som jag delade ut katalogerna fick de smaka på godiset vi fått. Jag ville skapa ett litet tävlingsmoment så jag sa att den som säljer flest kakburkar vinner den andra godisburken. Eleverna tyckte ju att godiset var så gott så de blev väldigt motiverade. De fick en vecka på sig att sälja kakburkar, och på tisdagen veckan efter avslutade vi försäljningen. Jag är ju själv säljare och jag tycker det är väldigt roligt att göra saker som ger något, och att få barnen att känna att de gör något viktigt, säger Åsa.

640 kakburkar på en vecka

Klassen kom också överens om att lova sina kunder leverans innan påsk. Det var tajt om tid men med en kort och intensiv försäljningsperiod, och snabb leverans från Kakservice skulle de finnas några dagar kvar för att kunna leverera till kunderna innan skärtorsdagen. 

- Jag tycker det var bra att ha en kort period istället för att dra ut på det. Barn har inte det tålamodet, och inte jag heller, skrattar Åsa och fortsätter. Under en vecka sålde 21 elever tillsammans 640 burkar, och vi tjänade 19 200 kr. Det var helt otroligt och jag är så stolt över dem! Alla i Tranemo kommer ju äta dessa kakor nu.

Under försäljningen hade Åsa kontakt med både elever och föräldrar för att stötta och svara på frågor. Hon besökte klassen flera gånger för att hålla dem motiverade. Där informerade hon även om att använda den personliga webshoppen i så stor utsträckning som möjligt för att underlätta arbetet. Åsa var inställd på att behöva sammanställa beställningar från flera säljkataloger, men på tisdagen hade alla lagt in sina beställningar digitalt på Mina sidor.

Köket översvämmades av kakor

- Jag tänkte inte riktigt på hur många kakburkar jag skulle behöva hantera efteråt. Det var ju en stor pall som ställdes av på min tomt. Jag bor i ett ganska litet hus så när jag hade sorterat alla burkar skickade jag ut ett rop på hjälp till alla föräldrar. Jag hittade inte mitt kök bland alla kakburkar så jag bad dem hämta upp burkarna så snart som möjligt. Jag är så tacksam över att alla föräldrar och elever var så hjälpsamma. Vi löste det tillsammans! säger Åsa. 

Under samma period nästa år vill klass 5B på Tranängskolan göra en ny kakförsäljning. Innan dess har Åsa planerat att anordna ett familjeevent på halloween för att klassen ska kunna tjäna mer pengar, och bygga upp ett spökhus med spökvandring, lotteri och café. 

- Jag tror att det är bra med lite variation på säljaktiviteterna. Då hinner folk bli sugna på att köpa nya kakor också. Det är tradition att man i årskurs 6 på Tranängskolan åker på en klassresa. Just nu låter de som att eleverna är sugna på något äventyrsbad, men vi får väl se vad det blir, avslutar Åsa.

 
 

  

Tranängsskolan 5B

Total förtjänst 19.200:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Antal deltagare21 st
Total förtjänst19.200 kr

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.