Tre svenska klassiker

Oavsett om det var spelarnas namn, karaktär eller spelstil som inspirerade, uppstod deras smeknamn oftast med glimten i ögat. Känner du igen dessa karaktärer och vet du varför de egentligen fick sina smeknamn? 

Magnus Wislander

Till vänster ser vi Magnus Wislander. Med sina 13 mästerskapsmedaljer i VM, EM och OS, sina 1191 mål på 386 landskamper och sina tolv säsonger som utlandsproffs i THW Kiel (svenskt handbollsrekord), är han en riktig legendar inom svensk handboll. 

Magnus Wislander har under många år haft smeknamnet ”Slangen”. Kanske var det för att ”Slangen” och efternamnet Wislander hade vissa likheter? Eller kanske var det för att han som ung var ganska smal och lätt kunde ta sig igenom motståndarnas försvar? Liksom slingra sig genom försvaret som en slang? Det sägs att en annan handbollsgigant – Per Carlén – först myntade smeknamnet när han och Magnus i något sammanhang gick förbi en brandslang, och sen blev det helt enkelt ”Slangen”.

Ljubomir Vranjes

I mitten ser vi en annan folkkär spelare, nämligen Ljubomir Vranjes, som var med under senare delen av Sveriges landslags "guldålder". Han vann ett VM-guld, två VM-silver, tre EM-guld samt ett OS-silver.

Hans spelstil karaktäriserades av oräddhet och den kanske lägsta tyngdpunkten någonsin på en handbollsplan, vilket grundlurade många försvarsbjässar. 

Kärt barn har många namn sägs det och Ljubomir Vranjes kallas ofta för ”Ljubo. Det som många annars minns är smeknamnet ”Den flygande köttbullen”, vilket sägs vara myntat av en norsk kommentator under handbolls-VM 1999. I Sverige älskar vi köttbullar, och Ljubomir Vranjes har en given plats i varje svenskt handbollshjärta.

Jim Gottfridsson

Till höger ser vi en spelare som senaste VM-turneringen 2021 var en av de mest tongivande i det svenska landslaget – Jim Gottfridsson. Började sin karriär i Ystad redan som 4-åring och har sedan dess blivit Champions League-mästare, tysk cupmästare, tysk mästare och tysk supercupmästare med sin tyska klubb SG Flensburg-Handewitt. 

Men som sagt, i VM 2021 bjöd Jim på en hel del handbollsgodis som ju starkt bidrog till ett efterlängtat VM-silver. Om smeknamnet ”Gotte” är kopplat till just handbollsgodis låter vi vara osagt, då smeknamnet ”Gotte” troligtvis kommer från efternamnet. Men eftersom han stundtals spelar som en gud, kanske smeknamnet kommer från tyskans ”Gott” vilket ju faktiskt betyder ”gud” på svenska.

Vem är vem?

Ja, kärt barn har ofta många namn. Framgångsrika handbollsspelare är inga undantag. Här är några som spelat A-landskamper och i flera fall även spelat VM-matcher för Sverige.

Erik "Hajen" Hajas

Stefan "Lövet" Lövgren

Mikael "Äpplet" Appelgren

Magnus "Orsa" Jernemyr

Andreas "Stycket" Nilsson

Roger "Ragge" Carlsson

Martin "Boken" Boquist

Bo "Bobban" Andersson

Jim "Gotte" Gottfridsson

Magnus "Slangen" Wislander

Lennart "Nappe" Kärrström

Ljubomir "Flygande köttbullen" Vranjes

Björn "Lurch" Andersson

Bengt "Böna" Hansson

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.