Burkarna gick åt som smör

Eleverna på stylistprogrammet vill göra en resa tillsammans. Genom att sälja kakor har de skapat en rejäl grundplåt – och god sammanhållning.

Det var när de 32 eleverna på stylistprogrammet gick i ettan som idén föddes om att börja samla ihop pengar. Tanken var att i trean ha fått ihop tillräckligt för att kunna göra en resa tillsammans. Mona Fallenhag är idag biträdande rektor på Drottning Blankas gymnasieskola i Göteborg men var då tjejernas lärare:

Jag kom i kontakt med Kakservice genom andra elever på skolan som sålt och har under mina nio år inom Academedia själv köpt 36 burkar! Nu föreslog jag mina egna elever att pröva, säger hon.

Sedan eleverna nappat på förslaget var Mona Fallenhag tydlig med att någon eller ett par elever behöver hålla i projektet. Vid ett klassråd enades klassen om vilka fyra som skulle ha huvudansvaret och ta kontakt med Kakservice, beställa kataloger och även ansvara för redovisning. Eleverna satte inte upp något direkt försäljningsmål och hade heller ingen intern tävling utan bestämde bara att alla skulle vara delaktiga och göra sitt bästa. Mona Fallenhag höll sig i bakgrunden och såg bara till att det funkade.

Det gick verkligen jättebra! Burkarna gick åt som smör, särskilt Kålles kolabollar.

Eleverna var så taggade, alla hjälpte till och arbetet var väldigt bra för sammanhållningen.

Klassen sålde kakor via Sociala medier

Klassen hade beställt egna etiketter så att det syntes på burkarna att det var just stylistelever på Drottning Blanka som samlade in pengar. Eleverna sålde kakorna dels via facebook, både genom klassens gemensamma sida och elevernas egna, dels genom att gå runt bland vänner och bekanta och inte minst på skolan.

Burkarna är lätta att sälja, alla gillar att fika. Den som inte vill ha kakor kan köpa knäckebröden som är jättegoda med lite ost. Jag tycker också att burkarna är väldigt bra presenter att ta mig sig när man är bortbjuden, säger Mona.

När den tre veckor långa försäljningsperioden var över kunde Mona Fallenhag och hennes elever via Mina sidor konstatera att satsningen gav 11 400 kronor vilket är mycket pengar till klasskassan. Idag går eleverna i tvåan och har ännu inte bestämt vad de ska göra för pengarna. Kanske blir det ännu en kakförsäljning innan de fattar beslut om resans mål.

Drottning Blankas Gymnasieskola

Total förtjänst 11.400:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Antal deltagare32 st
Total förtjänst11.400 kr

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.