Allt ifrån salta bad och krabbfiske till Laserdome och Liseberg

Våmhus är en ort med cirka 1200 invånare. Byn med sina vackra röda hus och vita knutar ligger fantastiskt vackert vid Orsasjön i Dalarna. Våmhus är bland annat känt för hårsmyckes- och korgtillverkning, men även såklart för byns stolthet – Våmhus Skola

På hösten i femman började elever och föräldrar prata om att tjäna pengar till klassen och en klassresa. Några av idéerna var att sälja lax eller salami, men det kändes inte riktigt, riktigt bra. Några av föräldrarna hade för några år sedan däremot varit med om att sälja kakor, och det hade gett en bra förtjänst. 

– Det är ju både enkelt och lättsålt, så kakor fick det bli, säger Hillevi Nilsson, förälder till en av eleverna. Eftersom föregående klasser i Våmhus skola också hade sålt kakor, så kändes det pålitligt och nästan som en tradition, fortsätter hon.

Sagt och gjort, Hillevi tog rollen som kontaktperson och beställde hem material via Kakservice hemsida. Varje elev fick säljkataloger och försäljningen kunde börja! 

– Vi satte inte upp några direkta säljmål, utan alla skulle sälja efter sin egen förmåga. Det fungerade fint och alla sålde jättebra!

Eleverna tyckte det var roligt, men självklart behövdes även lite stöd hemifrån. Släkt och vänner och föräldrarnas arbetsplatser blev bra försäljningsställen, men även Facebook och att gå runt och knacka dörr gav bra försäljning! Eleverna fick också lära sig att ta ansvar. Det gällde ju att lägga ner lite extra energi för att sälja – allt för att bidra till klasskassan och den kommande resan.

– Det är ju inte föräldrarnas resa utan det är ju faktiskt barnens! Så de lärde sig att varje såld burk var viktig och att de alla bidrog till resmålet, säger Hillevi.

Som kontaktperson samlade Hillevi in alla listorna, summerade och gjorde beställningen till Kakservice. Resmålet var inte bestämt från början, och det var först på våren i sexan som klassen såg hur långt pengarna skulle räcka. Med förtjänsten och lite extra ekonomiskt bidrag styrdes kosan mot Göteborg, och resan blev långt bättre än elever och föräldrar kunde tänka sig. 

– Alla var verkligen supernöjda! Klassen fick bättre sammanhållning, de skötte sig jättebra och hade jätteroligt. Allt var bra, skrattar Hillevi!

Klassresan till västkusten var fantastisk 

Programmet var välfyllt och klassen var ute i skärgården och badade, fiskade krabbor, åt färska räkor, åkte på sightseeing med en Paddanbåt, spelade Laserdome samt besökte förstås Liseberg.

– Kontrasten var stor mot lilla Våmhus, och det var nästan skönt att komma hem och smälta alla intrycken efteråt. Borta bra men hemma bäst, avslutar Hillevi på härligt klingande dalmål.

Här kan du läsa om andra klasser som åkt på klassresa till Liseberg och Göteborg. 

 

Våmhus skola

Total förtjänst 33.618:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar3 st
Antal deltagare19 st
Total förtjänst33.618 kr

Kontakta oss

  • Vardagar: 07.30-17.00
  • Kakservice AB
    Kunskapsgatan 9
    431 44 Mölndal
  • Miljödiplom
  • NPA
  • Friends företagsvän
  • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.