Samarbete viktigt på vägen mot målet

Den stora drömmen är Stockholm och Gröna Lund. Men mer realistiskt är kanske Bodaborgs äventyrsland. Den förestående resan i all ära – när fjärdeklassarna i Sundsvall säljer kakor lär de sig dessutom både samarbete och ansvarstagande.

Redan i tvåan började de prata om att spara ihop pengar till klassen för att göra en klassresa i sexan. Men det var först nyligen som klass 4 på Granloholmsskolan i Sundsvall tog det första stora steget mot det gemensamma målet. Barnen fick kataloger och gick runt och sålde i ett par veckor, de flesta i området där de bodde. 

– De var verkligen jätteduktiga. En kille sprang runt på skolan varenda rast och frågade lärarna om de ville köpa kakor. Och vi hade till och med en granne som kom hit och knackade på, för att han hade hört att vi sålde kakor, säger Madeleine Bergström, förälder till Ludwig som går i klassen. 

När försäljningsperioden var över hade 6850 kronor kommit in till reskassan. Och faktum är att den summan räcker till en dag på Bodaborg dit de troligen kommer att åka, en slags Fångarna på fortet där man ska lösa uppgifter på tid. Med övernattning och längre vistelse blir dock summan mycket högre, och därför planerar klassen åtminstone ytterligare tre försäljningstillfällen under de kommande terminerna. 

– Barnens högsta dröm är att åka till Gröna Lund, och visst kan man drömma. Men bara åkpassen kostar 400 kronor per styck och sedan kommer övernattning, mat och resa på det. Så det ska mycket till, men det är inte omöjligt, säger Madeleine. 

Utöver glädjen i att resa bort tillsammans, får eleverna något mer på köpet, menar hon. Något som är nästan lika viktigt: En erfarenhet av samarbete och ansvarstagande.

– Barnen peppade varandra till att sälja, och om det var någon som räknat fel och fick burkar över i slutet hjälpte de andra till att få dem sålda. De fick hantera beställningar och pengar utan att mamma eller pappa lade sig i. Vi märkte på vår son att det var både spännande och roligt för honom att få ett så stort ansvar, säger Madeleine.

I stort sett löpte allt på utan problem. Den enda överraskningen var att Madeleine inte var riktigt förberedd på hur mycket kakor det skulle röra sig om, när de väl levererades. 

­– Det var riktigt många burkar, och mycket folk som kom när de skulle hämtas, skrattar Madeleine. Men det var bara roligt tycker jag. Allt gick så väldigt lätt, snabbt och smidigt. Jag trodde att det skulle vara krångligare. 

Som ett extra plus ser hon det faktum att många uppskattade designen och det praktiska formatet på burkarna, liksom etiketten som visade vilka som hade sålt dem. Dessutom var det inte så dumt, för de fick själva tillfälle att köpa på sig lite godsaker...

– Vi är riktiga kakmonster i vår familj. Kolabollar och dammsugare hör till favoriterna. Men hos barnen är det nog Lillebrors kolablandning som är mest populär.

 

Granloholmsskolan årskurs 4

Total förtjänst 7.639:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar1 st
Antal deltagare18 st
Total förtjänst7.639 kr

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.