Magpirr för klassens pengar

Med Liseberg som hägrande mål har försäljningen av kakor och godis gått som smort på Kronbergsskolan i Lysekil. På stapeldiagrammet i korridoren följer femteklassarna hur de kommer närmare och närmare målet på 40 000 intjänade kronor.

– Först ska vi åka Balder, sedan den där nya AtmosFear och spökhotellet och FlumeRide och…

Trots att det fortfarande är drygt ett år kvar tills Kronbergsskolans femteklassare ska åka på sin efterlängtade skolresa till Liseberg i Göteborg har ungdomarna redan börjat planera i vilken ordning de ska ta sig an de olika åkattraktionerna.

– Det är elevernas eget önskemål att vi ska åka till nöjesparken och de är väldigt taggade inför resan, berättar Pia Axelson, som tillsammans med kollegan Annica Skogh Sjösten är klasslärare för årskursen.

Förra året började barnen sälja Kakservices burkar och tillsammans fick de sålt 600 burkar fördelat på 39 elever. I år har ribban höjts ytterligare ett steg.

– Det gick så bra förra gången och ungdomarna tycker att det är roligt så nu efter jul beställde vi 660 burkar och de har gått åt nästan allihop. En säljomgång till så når vi det första delmålet som är 30 000 kronor. Då ska vi inte glömma bort att vi redan åkt på en skolresa till Göteborg och besökt Chalmers experimentutställning och tävlingen Rädda Ägget, säger Pia.

Tydliga mål

I korridoren utanför femmornas klassrum har Pia satt upp en tavla med ett stapeldiagram. Där fyller hon i med rött hur mycket pengar de tjänat in och det är spännande att se hur stapeln växer. Allra helst vill barnen själva nå upp till 40 000 kronor så att de förutom entré och åkpass även kan få lite pengar till spel på chokladhjul eller till att utmana varandra på skjutbanan.

För Pia och hennes kollegor på skolan har valet att samarbeta med just Kakservice varit självklart sedan de nappade på ett reklamutskick för sex år sedan. Anledningen är enligt Pia att förtjänsten är bra och att produkterna är lättsålda och omtyckta.

Sålde till lokala företag

Inför varje ny säljomgång får barnen med sig en beställningslista hem som föräldrarna får skriva under. Där får barnen ange hur många burkar de tror att de kan sälja.

– Sedan beställer vi några extra burkar utöver de på listorna för det brukar alltid vara ett par ungdomar som tycker att det är extra roligt att sälja, säger Pia.

I år provades även en ny strategi som innebar att ungdomarna fick vara i små grupper och gå runt bland företag i Lysekil och fråga om de vill köpa en burk kakor till kaffet. Det visade sig vara en mycket bra idé och många köpte flera burkar.

– Förutom att eleverna fick sålt en hel del burkar hände det också många roliga saker när de var ute, berättar Pia. En gång till exempel var det fyra elever som mötte en äldre dam på stan. De frågade henne om hon ville köpa kakor. ”Nej, jag vill inte bli tjock”, svarade damen. ”Du skulle allt behöva lägga på dig lite”, kontrade en av eleverna snabbt.

Kronbergsskolan

Total förtjänst 26.395:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar3 st
Antal deltagare39 st
Total förtjänst26.395 kr

Antal sålda burkar – 5 i topp

Mammas Chokladbollar157 st
Lillebrors Bästa Kolablandning122 st
Morfars Makalöst Mumsiga Chokladkex (produkt utgått)122 st
Lillans Lösgodis105 st
Dagnys Dammsugare87 st

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.