Med kursen mot Nordens Ark

Att få ihop pengar och kunna åka på lägerskola är inte den enda förtjänsten med att sälja Kakservices produkter. Det anser lärarna på Kompassenskolan på Öckerö i Göteborgs skärgård.

Att lära sig att bemöta människor och ansvara för både kakburkar och pengar är andra viktiga aspekter som Lisa Lindqvist och Erik Johansson tycker är nog så viktiga för sina elever.

Med höga skratt, iver i blicken och en liten skrinda laddad med kakburkar ger sig Sara Olsson Axel Nilsson, Karin Johansson och Adrian Sjödahl från Kompassenskolan ut i villaområdet bredvid skolan. De säljer i år för första gången Kakservices produkter och målet är att tjäna ihop pengar till en skolresa till Nordens Ark nästa år.

 – Jag brukar springa ut och sälja efter skolan och hittills ha det gått jättebra, säger Sara vars personliga favorit bland produkterna är Lillebrors bästa kolablandning. 

Nordiska djur 

Att det var den sorten som Sara gillade bäst visste hon redan innan hennes egen klass, 5:orna på Kompassenskolan, började sälja. Detta eftersom hon förra året köpte av en skolkamrat som nu går i sexan.

 – Många klasser här på skolan säljer Kakservices varor varje år, berättar Lisa Lindqvist, en av klassföreståndarna för Lanternans och Fyrens fyr/femmor. Jag och min kollega Erik Johansson har själva varit involverade i försäljningen två gånger tidigare och båda gångerna har vi åkt på lägerskola till Nordens Ark för pengarna.

 Nordens Ark är en djurpark med nordiska djur. Arken ligger utanför Kungshamn på västkusten och resan brukar vara ett riktigt äventyr.

– Barnen får vara med och mata djuren och de får gå på en spännande nattvandring och se vilken aktivitet det blir så fort det blir mörkt. Dessutom sover vi i ett torp som ligger precis intill parken och på natten har vi ibland hört hur vargarna ylar i mörkret, berättar Lisa och det syns på hennes blick att det inte bara är eleverna som tycker att det är spännande.

Säljer utanför butik 

För att ro iland resan behöver klassen få in mellan 10 000 och 15 000 kronor och det tror Lisa är fullt möjligt. Den förra klassen som hon hade tjänade drygt 14 000 kronor.

– Skolan betalar hälften av kostnaderna för resan och om det skulle bli pengar över från kakförsäljningen så gör vi fler utflykter.

 Leveranserna från Kakservice kommer direkt till skolan och därifrån tar barnen med sig burkar ut när de säljer. En del går runt och knackar på hos de som bor i området och andra står utanför den lokala livsmedelsbutiken och säljer. 

Flera förtjänster 

Enligt Lisa och Erik är pengarna som eleverna tjänar in till klasskassan inte den enda förtjänsten med försäljningen. Att ta ansvar och lära sig hur de ska bemöta andra människor får de liksom lära sig på köpet.

 – Den sociala aspekten är precis lika viktig, säger Lisa. Barnen får lära sig hur de ska bete sig mot andra i olika situationer och det är lärdomar som de tar med sig i livet.

– Dessutom brukar vi låta dem räkna på sin förtjänst som en del i matematikundervisningen och det brukar de tycka är roligare än att räkna i matteboken, säger Erik.

Ett gott råd på vägen 

Något som lärarna på Kompassenskolan lärt sig under åren är att det är en fördel om eleverna har med sig flera olika av Kakservices kak- och godisburkar när de är ute och säljer.

– Då köper kunderna fler burkar än de gör om vi bara har ett par sorter, säger Erik Johansson. Det lärde vi oss ”den hårda vägen”, då vi andra året provade att bara beställa hem de sorter som sålde bäst året innan. Det tyckte kunderna var lite tråkigt så i år har vi breddat vårt utbud igen. 

Kompassenskolan, Åk 4-5

Total förtjänst 14.159:-

Försäljningsfakta

Antal försäljningar3 st
Antal deltagare22 st
Total förtjänst14.159 kr

Kontakta oss

 • Vardagar: 07.30-17.00
 • Kakservice AB
  Bifrostg. 44
  431 44 Mölndal
 • Miljödiplom
 • Zero mission
 • NPA
 • Friends företagsvän
 • AAA

Vi erbjuder klasser och lag möjlighet att enkelt tjäna pengar och förverkliga drömmar.